Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

3626
Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените
Снимка: iStock

Бананите съдържат висок процент калий, който контролира нивата на натрий в тялото ни.

Някои фактори на начина на живот, като тютюнопушене, прекомерни количества алкохол или кофеин, липса на сън и заседнал начин на живот, увеличават стреса върху сърцето ни. Нездравословните храни могат да повишат кръвното налягане зарадо високото си съдържание на натрий.

Издание Health пише , че натрият повишава кръвното налягане, като задържа повече течности в тялото, което кара повече кръв да циркулира през съдовете. Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ повечето американци консумират 3400 милиграма натрий на ден, но се препоръчва нивата на натрий да се поддържат под 2300 милиграма. Това е само една чаена лъжичка сол.

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Калият работи с натрия, за да поддържа баланса на течностите в тялото и помага за понижаване на кръвното налягане. Повечето хора не получават препоръчителното количество калий на ден. Жените се нуждаят от 2600 милиграма на ден, мъжете - 3400.

Калият в бананите понижава кръвното налягане

Докато тези, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати и кето, може да искат да избягват банана, тъй като той има 113 калории и 26 грама въглехидрати, същият този плод съдържа 375 милиграма калий. Това е повече от 10% от препоръчителния прием на калий за мъжете и почти 15% за жените. Започването на всеки ден с банан ще ви помогне да задоволите ежедневните си нужди от калий. 

Проучване, публикувано през 2020 г. в Journal of the American Heart Association, разглежда 32 клинични проучвания, които използват калиеви добавки за понижаване на кръвното налягане. Приемът на най-малко 1173 милиграма калий понижава кръвното налягане, особено при хора с високо кръвно налягане или диета с високо съдържание на натрий. Това количество се съдържа в около три банана.

Въпреки това, не трябва да прекалявате с употребата на калий, ако вече приемате лекарства за високо кръвно налягане. Много такива лекарства могат да причинят прекомерно натрупване на калий в тялото. Твърде много калий в кръвта може да доведе до усложнения като неравномерен сърдечен ритъм, ускорен сърдечен ритъм, мускулна слабост, промени в настроението, разстроен стомах, повръщане, диария и изтръпване на крайниците.

Важно е да се поддържа баланс на калий и натрий в организма. Калий мобе да се набави от храни като банани, ядки, леща и кисело мляко.

Ако консумирате повече натрий, отколкото калий, рискът от сърдечни заболявания се увеличава. Националните здравни институти на САЩ препоръчват съотношение 2 към 1 на калий към натрий, за да се намали рискът от сърдечни заболявания. За да направите това, трябва да обърнете внимание на съдържанието на натрий в храните, които ядете и да намалите количеството им, пише още изданието.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат банани вечер

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com