Как да поддържате червата си здрави през зимата - 6 начина

32488
Как да поддържате червата си здрави през зимата - 6 начина
Снимка: iStock/Guliver

През зимата червата и целият храносмилателен тракт е нуждаят от специални грижи и има няколко изпитани начина да подпомогнете здравето им.

През този период на организма най-често липсват витамините и другите хранителни вещества, които си набавяме от сезонните плодове и зеленчуци. Това може да доведе до чревни проблеми и отслабване на имунната система, което е опасно. Ето защо е толкова важно да следвате правилната диета през студения сезон и да поддържате здравословно храносмилане, според изданието The Health Site.

Лекар: Яжте този зимен зеленчук, червата ви ще работят като часовник

6 най-добри начина да поддържате червата здрави през зимата

Те включват:

  • Балансирана диета. През зимата просто трябва да включите всички важни хранителни вещества в диетата си. Изберете тиква, моркови, цвекло и цитрусови плодове, които са богати на витамин С и укрепват имунната система в студа. Яжте редовно зелени листни зеленчуци, къдраво зеле, зелено зеле, брюкселско зеле и спанак.
  • Билки и подправки. Може да подобри храносмилането и имунитета. Опитайте да ги добавите към чай и задушени зеленчуци. Добавянето на кардамон, индийско орехче, куркума, джинджифил, канела и карамфил към супата също може да помогне.
  • Добавете пробиотици. Включването на пробиотици в ежедневната ви диета може да помогне за поддържане на баланса на полезните чревни бактерии. Яденето на ферментирали храни също е полезно.
  • Избягвайте преработени и мазни храни. Намалете захарта, преработените храни и алкохола, ако искате да контролирате храносмилането си. Тези вредни вещества могат да нарушат баланса на полезните бактерии в червата, което води до стомашни проблеми.
  • Останете хидратирани. Обикновено консумираме по-малко течности, когато е студено, а това не е правилно. Пиенето на достатъчно вода ще помогне за изхвърлянето на всички токсини от тялото и ще подпомогне имунната система.
  • Намалете стреса и нервното напрежение - това може да се окаже тежък удар за храносмилателната система. Може да се отървете от него чрез йога, медитация или други упражнения. Слушайте музика, гответе, танцувайте, препоръчват още експертите от изданието.

Едни от най-полезните храни за червата са:

Аспержи - консумирането му като част от богата на фибри диета е чудесен начин да задоволите нуждите си от фибри и да поддържате храносмилателната си система здрава.

Артишок - той също е с високо съдържание на фибри. Този вкусен зеленчук подхранва чревните бактерии, като намалява риска от някои видове рак на червата, облекчава запека и помага за облекчаване на други храносмилателни проблеми.

Семена от чиа - те могат да действат като пребиотик, като помагат на стомаха ви да произвежда полезни бактерии и също така поддържат правилното функциониране на храносмилателната ви система.

Боб - фасулът е една от най-здравословните храни за здравето на червата. Яденето най-вече на черен боб, насърчава стомашно-чревното здраве чрез подобряване на функцията на чревната бариера и увеличаване на броя на полезните бактерии.

 

 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com