Как да разберете, че не ви достига кислород

33074
Как да разберете, че не ви достига кислород
Снимка: https://unsplash.com

Дишането е естествен процес на организма, чрез който снабдяваме тялото си с кислород. Когато той циркулира в кръвта всички органи, системи и клетки функционират правилно. Недостигът на кислород в организма е хроничен или получил се внезапно. Това състояние се нарича хипоксемия. 

Ето и кои са главните симптоми, които подсказват, че имаме недостиг на кислород в организма.

Замаяност

Един първите симптоми за недостиг на кислород в организма е усещането за замаяност и слабост. Тя се случва внезапно при рязко ставане или продължително застояване на едно място, но не е задължително да се дължи на недостиг на кислород. Мускулната слабост също може да се дължи на недостиг на кислород. Постоянно ниските нива кислород обаче наравно с мускулната слабост ще доведат и до чувство за задух.

Тези симптоми издават дефицит на желязо

Недостигът на желязо е сред най-срещаните дефицити. Това са основните симптоми, които издават наличието на проблема: 1. Необичайна умо...

Хронична умора

Хроничната умора е признак, че тялото не получава необходимото количество кислород, от което се нуждае. Естествено умората може да си има и друга причина, но тази получена в следствие на ниски нива на кислород в кръвта е ежедневна и безкрайна.

Ускорен сърдечен ритъм

Сърцето ускорява ритъма си при физическо или нервно напрежение. Ако получавате сърцебиене, без да има никаква емоционална или физическа причина значи, че сърцето ви работи на високи обороти, за да достави необходимият кислород на всички органи.

Недостиг на въздух

Пулмолог: Водещ симптом за по-леко прекарване на COVID-19 е високата температура

Водещ симптом при хората, които минават по-леко през коронавируса, е температурата! Това заяви пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ. ...

Задухът може да се получи, когато тичате или изкачвате стъпала, но ако той идва, дори когато се разхождате или при ниска физическа натовареност, значи вие страдате от хипоксемия.

Главоболие

Само по този симптом не може да стане ясно дали страдате от липса на кислород или не. Само по себе си главоболието може да се дължи на много неща. Ако то е придружено с загуба на координация, световъртеж или някакво объркване може да означава, че тялото ви не получава достатъчно кислород. За да работи ефективно мозъка ни се нуждае от определено количество кислород в кръвта.

Статията има ориентировъчен характер. Ако имате някой от тези или повечето признаци не бързайте да изпадате в паника, а първо се консултирайте с вашият личен лекар. Той ще направи оценка на здравословното ви състояние на базата на изследвания и прегледи. Ако е необходимо ще ви консултира и със съответния специалист в тази област. Не винаги тези симптоми се дължат на недостатъчни количества кислород в организма. Понякога първоизточника им е съвсем различно състояние, което би могло да бъде и напълно безобидно. 

Както вече казахме, ако не се чувствате добре и имате съмнения относно здравословното си състояние, просто посетете лекуващият ви лекар и се консултирайте с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com