Как да се грижим за кожата си, докато отслабваме

108946
Как да се грижим за кожата си, докато отслабваме
Снимка: Thinkstock

Отслабнали сте, но кожата Ви е отпусната и разтеглена? От bb-team.org дават полезни съвети за това как да се грижим по-добре за кожата си.

Кожата остава разтегната

При наднормено тегло кожата се разпъва, за да се нагоди към увеличената повърхност на тялото. За съжаление понякога, след като теглото се нормализира, кожата остава отпусната и преразтегната, сякаш за да ни напомня за предишното ни тегло.

Има какво да се направи, за да остане кожата еластична и стегната и след като отслабнем.

На първо място следва да се отслабва в медицински норми – не повече от 8% от теглото за месец.

Освен това трябва да подобрим грижата за кожата – ежедневно ексфолиране на кожата, за да се отстранят външните слоеве на остаряла, изсушена кожа, последвано от нанасяне на хидратиращи и овлажняващи кремове.

Продукти, съдържащи хиалуронова киселина, екстракт от алое вера или соев протеин също могат да помогнат.

При упражненията акцентът трябва да е поставен на промяна на общата композиция на тялото – мастните депа трябва да се намалят, а на тяхно място да се развият мускули.

Имайте предвид, че както за свалянето на килограми, така и за възстановяването на еластичността на кожата е нужно време и постоянство, затова бъдете търпеливи.

Ако все пак кожата е силно отпусната или след екстремно отслабване остава много "излишна" кожа, може да се обърнете за помощ към пластичната хирургия, т.нар. абдоминопластика.

Стрии

Стриите са израз на атрофия на кожата, представена под формата на множествени симетрично разположени линии.

Наблюдават се най-често при млади жени, а се развиват в резултат на действие на механични фактори, които водят до преразтягане на кожата – бързо израстване, бързо напълняване или отслабване.

Основното, което може да се направи, за да се предотврати появата на този неприятен козметичен дефект, е да подържате кожата си добре хидратирана (достатъчен прием на течности според телесното тегло, ексфолиация и използване на хидратантни кремове).

С упражнения за повишаване на мускулната маса може да постигнете много – формира се здрав мускулен слой под кожата и по този начин еластичните влакна остават здрави.

Добър ефект имат и продуктите и процедурите, стимулиращи кръвообращението. Премахването на стриите е трудна задача, но може да се опита с разнообразни кремове и масла, макар че няма научни доказателства, че те действат.

Лазерна терапия, микродермабразио и химичен пилинг са други варианти за справяне с проблема, особено ако не искате да се подлагате на хирургични интервенции.

Целулитни дупки

Целулитът засяга 90% от жените - това сочат резултати от многобройни съвременни проучвания.

Портокаловата кожа се появява обикновено в областта на бедрата и седалището, както и по врата и корема при мъже.

Все повече експерти твърдят, че няма начин да се предоврати появята му, целулитът е заложен в гените ни и трябва да се научим да живеем с него.

Освен това в някои случаи самото сваляне на килограми води със себе си влошаване на целулита и образуване на особено неприятните целулитни "дупки".

Целулитните дупки са проблем предимно при жените, въпреки че и мъжете не са застраховани. Разбира се, има какво да се направи: най-важното е да се контролира темпото на сваляне на килограми и то да се съчетава с подоходящи тренировки.

Специалистите препоръчват включването в диетата на голямо количесто свежи плодове и зеленчуци, фибри и прием на много вода.

Избягването на йо-йо ефекта и отказването от тютюнопушенето могат значително да подобрят състоянието на кожата ни.

Съществува голямо разнообразие от методи за лечение на целулитните дупки и се постигат все по-добри резултати.

Съвременният подход към целулита включва комбиниране на лазер терапия и специални антицелулитни масажи.

Добри резултати се постигат с вибрационни и радиочестотни методи, които могат да се използват самостоятелно или в комбинация.

Мезотерапията е възможното решение, когато целулитните дупки обхващат ограничена кожна площ. Друг метод е вакуум терапията, при която върху засегнатите области се прилага вакуум.

Целта на различните методи е да се постигне разбиване на мастните депа, подобряване на кръвообращението и лимфния дренаж и повишаване еластичността на кожата.

Не бива да забравяме, че при никоя методика получените резултати не са вечни - важно е да се стремим подържаме кожата си хидратирана и теглото относително постоянно.

Белината предпазва кожата от стареене

Как да предпазим кожата от остаряване – към това се стремят козметици, дерматолози, диетолози и... всяка жена. Съществуват множес...


Мирис на потта

При популярната кетогенна диета се цели постигане на кетоза в организма, която променя мириса на потта. Тази диета се основава на консумация на хранителни продукти, съдържащи много протеини и мазнини и много малко въглехидрати.

Енергията, необходима на организма, се доставя от окислението на мазнините. Продукти на това окисление са кетони (един от които е ацетонът). Оттам идва и името на хранителния режим.

Един от честите странични ефекти на кетогенната диета е забележимият мирис на ацетон на дъха, урината и потта. Причината за това е присъствието в организма на по-голямо от обикновеното количество кетони.

Макар и неприятен, мирисът на ацетон е доказателство,че организмът се намира в кетоза, т.е. диетата действа.

Нова подмладяваща грижа

Жените, които искат подмладяващи терапии, често описват своето лице като „уморено”, „стресирано” или „тъж...

От друга страна, далеч не всички хора, практикуващи този хранителен режим имат този страничен ефект, или ако го имат, това е само за кратко.

Основната стъпка, която помага да избегнем или да намалим значително неприятната миризма е пиенето на големи количества вода. Колкото повече вода пиете, толкова по-добре.

Разбира се, честото вземане на душ, сменянето на дрехите неколкократно на ден, както и носенето на дрехи от леки естествени материи също е от полза.

Всякакви антиперспиранти, дезодоранти и парфюми само замаскират миризмата и се смесват с нея, без да я премахват.

Кожа и гъбички

Към всеки хранителен режим се препоръчват определени тренировки. Прекомерните упражнения обаче могат да намалят съпротивителните сили на организма.

Мобилните телефони увреждат кожата на лицето

Мобилните телефони имат отрицателно въздействие върху целия организъм, но ново проучване показва, че последици има и върху кожата на ли...

Тренировките могат да бъдат голямо предизвикателство за имунната система.

В резултат се променят съотношенията между имунните клетки в кръвта, водещи до потискане на специфичния имунитет.

Това е първата линия на защита на организма и когато тя е увредена, организмът е предразположен към т.нар. опортюнистични инфекции.

Тези инефкции се причиняват от бактерии, гъбички, вируси, които се развиват при намален имунитет. Най-често се касае за гъбични инфекции по кожата.

Затова – стремете се постепенно да увеличавате натоварването, пазете се от претрениране - това ще помогне да съхраните имунната си система и ще ви осигури защита от гъбични инфекции.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com