Как да се справим с болките в ставите

9651
Как да се справим с болките в ставите
Снимка: iStock/Guliver

Цели 30% от хората се оплакват от проблеми с опорно-двигателния апарат или болка в ставите в определен момент от живота си. Обикновено заболяванията и проблемите в ставите се засилват с увеличаване на възрастта, но е изключение и млади хора, засегнати от ставни проблеми. Причините могат да бъдат различни – заболявания, травми, инфекции, наднормено тегло, заседнал начин на живот с недостатъчно движение и спорт или обратното – твърде интензивни натоварвания, вдигане на тежести. При дискомфорт и болка в ставите може да си помогнете сами, следвайки тези лесни съвети за здрави стави.

1. Приемайте глюкозамин.

Той съставлява ставите и липсата или намаляването му с възрастта създава болка и скованост. Подпомага възстановяването на ставния хрущял

Може да се приема и профилактично при хора на възраст над 40 години, дори да нямат изявени симптоми с цел поддържане на здравето на ставите и превенция от бъдещи проблеми.

2. Пийте чай от джинджифил.

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, успокоява болката в ставите и облекчава подуването. Действието му наподобява това на нестероидните противовъзпалителни  средства, но без вредните им странични ефекти.

3. Уверете се, че си набавяте дневната необходима доза витамини и минерали особено витамин В6, калций, манган, витамин Д3.

Всички те поддържат здравето на опорно-двигателния апарат. Слънцето също е лек за ставите, облекчавайки болката в тях. Час на ден е достатъчен, за да усетите лековитата му сила.

4. Хапнете си коприва.

Тя е мощен атниоксидант с доказани противовъзпалителни свойства. Изключително ефективна при ставни болки, артрит и ревматизъм, тя подхранва механичните костни връзки с аминокиселини и минерали.

5. Поддържайте нормално тегло и не допускайте напълняване.

Ако вече сте с наднормено тегло, свалянето на килограми ще облекчи част от проблемите със ставите, тъй кат ще са подложени на по-малък натиск. Правилното хранене и здравословното меню са важни и за да се снабди организма с всички необходими му витамини, минерали и вещества, които да не позволят дегенеративни промени в ставите и да ги съхранят здрави за по-дълго.

6. Спортувайте разумно.

Вдигането на тежести не е най-подходящият спорт за ставите ви. Щадете ги. Разхождайте се, плувайте, танцувайте. При водните спортове избирайте басейн с топла вода, тъй като студената би могла да влоши проблема и да предизвика мускулни крампи. Лекият спорт, без пренатоварване и следван от почивка, заздравява ставите. Движението е лек за болката в ставите и оптимален начин те да функционират правилно.

7. Потърсете екстракт от босвелия под формата на хранителна добавка и го приемайте ежедневно.

Използва се при ставни заболявания, като доказано намалява проблемите с до 30%. Полезен е при бурсит, тендинот, остеоартрит, ревматоиден артрит.

8. Позволете си да се поглезите с масаж.

Масажите са отлично средство за справяне с мускулни и ставни болки и подпомагат кръвообращението. Особено благодатен е подводният масаж.

Ако нищо не помага, обърнете се към специалист и следвайте напътствията му, както и посетете център за рехабилитация. Болката в ставите е лечима и не е необходимо да живеете с нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com