Как да си съставим подходящо пролетно меню

6610
Как да си съставим подходящо пролетно меню
Снимка: Adina Voicu / Pixabay

През зимата тялото има липса на витамини и минерали, тъй като няма досег до пресни плодове и зеленчуци. Затова е важно през пролетта да си ги набавим, за да го захраним и укрепим имунитета си.

За да съставим подходящото пролетно меню, може да се възползваме от съветите на диетолозите. Според тях, на тялото най-напред трябва да се дадат витамини, антиоксиданти и фибри в огромни количества. Те са от изключителна важност, за да се възстанови изгубената жизненост на клетките от студените месеци. За това плодовете, включително горските такива, както и зеленчуците трябва да заемат централно място в менюто ни през пролетния сезон.

Лекар: Тези 6 храни повишават хемоглобина

Поддържането на нормални нива на хемоглобина е изключително важно за нашето здраве. Ниските стойности на този кръвен показател може да ...

От зеленчуците и горските плодове ще дойдат витамин С, фибрите, биофлавоноидите и антиоксидантите. Хапвайте свежи пролетни салати, като маруля, репички, рукола и спанак. Ако пресните плодове и зеленчуци не са ви достъпни, то можете да ги замените със замразени. Те също ще ви помогнат да възстановите силите си.

Нужната порция от витамин С може да се набави и от порция кисело зеле, шепа касис, червени чушки, цитруси, които са достъпни през цялото време. Можете да включите зеленчуци и от оранжерията.

Какво ще е нужно на организма след зимата?

Витамините А, В, Д и Е са важни на организма, особено с настъпването на новия сезон. Можете да си ги набавите чрез пълнозърнест хляб, сметана, ядки, месо и други храни, които консумираме редовно и са достъпни и през зимата.

Витамин В участва в редица процеси през пролетта и затова е важно да си го набавяме. Той може да се осигури от пълнозърнестия хляб, зърнените храни, месните продукти и черния дроб. Това го прави задължителен за пролетната диета.

Лекар: Никога не комбинирайте тези храни, ще навредите на здравето си

Някои храни е по-добре да не се комбинират, тъй като това може да навреди на здравето ни. Гастроентерологът д-р Нурия Дианова изброи к...

Витамин Е мастен витамин. Поради тази причина си го набавете от мастни продукти като растителни масла, ядки и семена. Заедно с витамин А той се грижи за косата, кожата и ноктите, които често стават по-крехки по време на смяната на сезоните.

Витамин А може да се набави от жълтъка на яйцата, може да се получи и от заквасена сметана и масло.

Разбира се, всички тези витамини можете да си ги набавите от хранителни добавки под формата на таблетки. Най-добре е обаче да си ги получите от храната, тъй като е много по-приятно и полезно. Можете да използвате за вдъхновение останалите продукти от Великденските празници и да си направите различни сладкиши, ястия и каквото друго искате, богати на тези витамини. Така ще използвате всичко налично, без да го изхвърляте, а и ще можете да се развихрите в кухнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...