Как да започнем 2021 г. по-силни, по-здрави и във форма

4860
Как да започнем 2021 г. по-силни, по-здрави и във форма
Снимка: Herbalife Nutrition

Изминалата 2020 г. беше година като никоя друга. По време на тази глобална пандемия много от нас живяха повече време у дома, обградени със семейството. Готвенето се превърна в хоби, а тренировките във фитнеса бяха ограничени. Поради това мнозина напълняха и се отдалечиха от поставените си цели за здраво тяло, смениха приоритетите и се оправдаха в тази предизвикателна година. Благополучието е комбинация от физическо и психическо здраве, което значително се засилва от здравословното хранене и упражненията, съня и връзките ни с хората. Ако направите няколко малки корекции в начина си на живот, можете да бъдете по-енергичен през 2021 г. и готов за всякакви бъдещи предизвикателства.

Заредени от храната

Повечето хора знаят, че балансираното здравословно хранене ни помага да поддържаме оптимално тегло. Но това, което често се пренебрегва, са допълнителните ползи от храненето с добре балансиран хранителен режим – такъв, който осигурява прием на необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, заедно с макронутриентите, за да помогне на тялото да работи по най-добрия начин. От подобряване на емоционалното ни благосъстояние до поддържане на системите в тялото и до намаляване на хранителните източници на лош холестерол, предимствата на балансираното здравословно хранене са многообразни. Повечето от нас започват новата година с поставени цели, включително да се храним по-добре, но често с напредването на годината изоставяме тези си добри намерения. Като здравен специалист установих, че много хора се възползват от балансираното здравословно хранене и отслабване, когато са част от общност, в която всички работят, сътрудничат си и се подкрепят. Въпреки че много от тези групи не могат да се срещнат лично, те се радват на огромен успех онлайн, защото е доказано, че другарството помага за здравословното отслабване и изпълняване на целите за здравословно хранене.

Фокусирайте се върху цялостното благосъстояние

Балансираното здравословно хранене е задължителен елемент, но също такъв е и балансираният начин на живот. За да поддържате ниски нива стрес, разгледайте всички аспекти, в които може да подобрите здравето си. Ако не приемате храна, богата на хранителни вещества, хранителните добавки могат да Ви помогнат да достигнете препоръчителния прием микроелементи – и не забравяйте, че и хидратацията е важен аспект от балансираното хранене. Физическите упражнения също ще подобрят цялостното Ви благосъстояние, както и качеството на съня Ви.

Душевното (психичното) здраве също оказва влияние върху нашето благосъстояние – стресът е фактор, допринасящ за състояния като сърдечни заболявания и затлъстяване. Според WebMD 75% до 90% от всички посещения в лекарски кабинет са свързани със стресови заболявания и оплаквания, вкл. главоболие, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет, кожни заболявания, астма, артрит, депресия и тревожност. Съществуват прекрасни нови приложения като Headspace и Calm, които могат да Ви помогнат да се ориентирате в няколко възможни сценария, предизвикващи стрес. Не забравяйте, че ако вече страдате от тези или други медицински състояния, намаляването на стреса остава важно, но трябва да потърсите и медицинско лечение.

За цялостно благосъстояние си задайте ежедневна рутина, която включва здравословно хранене, физически упражнения, сън и почивка за ума.

Останете свързани

Един от уроците, на които ни научи 2020 г., е колко силно копнеем за връзка. Изолацията доведе до по-високи нива на депресия. Множество проучвания показват, че социалната връзка „може да намали тревожността и депресията, да ни помогне да регулираме емоциите си, да доведе до по-високо самочувствие и съпричастност“. Въпреки че началото на 2021 г. все още поднася своите предизвикателства в тази сфера, опитайте се по-често да говорите по телефона, пишете писма и картички – подновете този прекрасен старомоден обичай – и планирайте срещи и почивки в края на годината. В края на тунела изолация се вижда светлина!

Инвестирайте времето си отново в нещата, които Ви харесват – или намерете ново хоби

Участието в дейности, на които се радваме, дава тласък на мозъка ни, а научаването на нови неща влияе върху цялостното ни здраве на мозъка. Може да е трудно да намерим време да правим нещо, което искаме, но е полезно да го заложим като приоритет. И така, излезте и поработете в градината, доброволно се включете във важна социална кауза, запишете се на курс по танци това лято или научете нов език, за да се подготвите за бъдещо пътуване, което винаги сте искали да предприемете. Лично аз започнах всичко гореизброено – като личен стремеж, за да се докосна до източник на радост от нови преживявания. Ангажирането на ума Ви и намирането на хоби може да Ви предпази от така опасния стрес.

И макар че 2020 г. донесе много предизвикателства, има надежда, тъй като ние поемаме контрол върху избора си и поддържаме връзка с една здрава и подкрепяща ни общност. И така, нека прегърнем бъдещето и нашата възможност да влезем в него силни и здрави. Напред към една по-щастлива, по-здравословна и по-добра нова година.

 

Автор: д-р Кент Брадли, главен директор по здравни въпроси и правилно хранене към Herbalife Nutrition

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com