Как витамин D може да навреди на здравето ти?

24815
Как витамин D може да навреди на здравето ти?
Снимка: pixabay.com

"Слънчевият витамин" е незаменим за имунната система и един от най-често приеманите по време на грипни епидемии, както и поради Ковид. Прекаляването с витамин D (Д) обаче е опасно за здравето и може да доведе до редица проблеми.

Предозирането е толкова опасно и нежелано, колкото е дефицитът на витамина. То не може да се случи случайно, тъй като можем да говорим за предозиране при поглъщане на големи дози дълго време. Обикновено е резултат от умишлен прием, породен от неразбиране как се приема витаминът, или от погрешно мислене, че високите дози действат по-бързо и по-добре. Ето защо е важно да знаем оптималната дневна доза и да следим стриктно да не я надвишаваме. 400 мг. е препоръчителна профилактична доза, а при доказан с лабораторно изследване дефицит, както и по време на боледуване, може да се приемат до 1000-2000 единици за определен период от време по лекарско предписание.

Какви са опасностите при предозиране с витамин Д?

1. Увреждане на бъбреците

Приемът на прекалено големи количества от витамина или приемът му без витамин К могат да доведат до натрупване на калция и фосфора не в костите, където им е мястото, а в меките тъкани включително в бъбречния паренхим. Това създава сериозна опасност за функционирането на този жизненоважен орган и може да причини сериозно увреждане, както и да доведе до хронично бъбречно заболяване. Важно е да не се надвишават дневните дози и да се комбинира правилно с другите необходими витамини. Консултирайте се с лекар за дозите и комбинациите, за да сте сигурни, че правите най-доброто за здравето си.

2. Високи нива на калция в кръвта

Предозирането с витамин Д води до високи нива на калция в кръвта. Хиперкалцимията се проявява с повръщане, гадене, болки в корема, често посещение на тоалетната и други неприятни симптоми.

3. Загуба на костна маса

Приемът на прекомерни количества витамин Д води до намаляване на витамин К, от което следва опасност от слаби кости и изчерпване на калция в тях. Загубата на костна плътност е особено опасна за жените в менопауза. Подхождайте внимателно с приема и се консултирайте с лекаря си.

4. Храносмилателни проблеми

Запек, диария, гадене, повръщане – проблемите, породени от прекомерния прием на витамин Д, отразяващи се върху стомаха и червата могат да са разнообразни, но всички те сочат, че сте прекалили с витамина.

Оптимален вариант е да проверите нивата преди започване на прием и да ги проследявате на няколко месеца, като коригирате дозата с вашия лекар.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com