Какви килограми трябва да сте според възрастта?

35993
Какви килограми трябва да сте според възрастта?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Поддържането на теглото в нормални граници е не само въпрос на визия, самочувствие, самоувереност и мода, но е и грижа за здравето. Наднорменото тегло е сред основните причини, водещи до високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет, болки в ставите и други и носи множество рискове.

Въпросът колко килограма трябва да тежите обаче не е толкова простичък. Нормалното тегло е индивидуално за всеки отделен човек и зависи от редица фактори, сред които: височина, пол, възраст, количество мускулна маса, начин на живот и активност, телосложение, вид на фигурата. Възможно е двама души, чието тегло и височина, както и пол, са еднакви да изглеждат напълно различно, като единият от тях да е спортна натура с поддържана фигура, а другият да страда от визията си. Именно това прави толкова сложно определянето на оптималните килограми според възрастта. Все пак с уговорката, че са възможни много изключения, ще ви запознаем с приблизителното идеално тегло, което трябва да видим на кантара според възрастта си.

Опасно слаби: лекарите препоръчват на тези хора да напълнеят

В днешно време много повече се говори за наднорменото тегло, отколкото за поднорменото. Това може би се дължи на факта, че затлъстяване...

ОЩЕ: Какви трябва да са килограмите ви според височината?

Килограми според възрастта

В сайт за здраве, фитнес и уелнес са посочени граници на минимално и максимално тегло, както и на оптимални килограми за всяка една възрастова група, но за да не се изгубите в цифри за минимално, оптимално, максимално тегло за всяка една възраст и пол, ще опростим нещата, запознавайки ви само с оптималното, с най-доброто тегло, към което следва да се придържате и ще отговорим на въпроса колко килограми трябва да сте според възрастта. Прави впечатление обаче, че повечето изследвания по темата са правени извън граница и извън територията на ЕС като цяло, най-често в САЩ, поради което биха се сторили повече от странни на съгражданите ни, тъй като масово определят като нормално тегло, което тук се възприема като наднормено. Така например за нормално се приема според публикация в CDC тегло от 74 килограма за дама във възрастовата група от 19 до 29 години. И вероятно би било нормално, ако говорим за дама с височина около 1.80, но за средните по височина дами тегло от 74 килограма би се възприело като наднормено особено в България.

Как тогава да преценим колко трябва да са нашите килограми според възрастта? Тази задача далеч не е толкова лесна, елементарна и проста, колкото се опитват да я представят някои калкулатори и източници. Трудно е да се определи оптималното тегло само и единствено според възрастта, без да се вземат под внимание и други важни фактори и особено височината. Ако подобни таблици и препоръки за тегло според височината работят при кърмачета и малки деца и дори дават ценна информация дали се наблюдава нормално развитие, то при зрелите и възрастните хора фиксиране на идеалните килограми според възрастта по-скоро би изиграло лоша шега, ще се яви, както казваме на български, „сметка без кръчмар“.

Откриха връзка между теглото и удовлетвореността в личния живот

Американски учени под ръководството на кандидата на психолочисеките науки Дана Л. Стайлс откриха връзка между теглото на човек и нивото...

Много по-точна е таблица, в която идеалното тегло се определя според пола и височината, според индекса на телесната маса. Те обаче не отчитат възрастта, а тя също е водещ фактор, тъй като с напредването ѝ теглото се увеличава и това е съвсем очаквано и нормално. Вероятно предпочитате лесен начин да прецените дали сте в графа „затлъстели“, или в графа „нормални“ и простичко посочване на приблизително нормално тегло за няколко възрастови групи би ви улеснило оптимално? Правим го за вас, предоставяйки ви формулата на френския учен Пол Брок, но все пак – не разчитайте само на този метод и на тези цифри, те могат да се окажат твърде подвеждащи, ако сте мъж атлет, който спортува с тежести в залата.

Формулата на Пол Брок за идеални килограми според възрастта

Предвиждайки че хората не биха желали освен да се борят с възрастта, излишното тегло, показанията на кантара и трудностите в ежедневието да смятат  сложни формули, за да преценят дали са в норма или имат нужда от отслабване, Брок предлага лесен и бърз начин да изчислите идеалните килограми според възрастта си. Формулата му е простичка и взима под внимание най-важното – с възрастта и особено след една определена възраст и настъпването на менопаузата дамите повишават теглото си и това е нормално. Той сочи, че до навършването на 40-годишна възраст младите дами следва да тежат килограми, които са равни на височината им минус 110. Тоест дама на 39, висока 1.70, трябва да тежи 60 килограма. По неговите формули над 40-годишна възраст дамите следва да тежат височината минус 100, или дама на 50 години, която е висока 1.70, спокойно може да тежи 70 килограма и да се приема като човек с нормално телосложение. За господата е малко по-сложно, тъй като зависи от това дали имат натрупана значителна мускулна маса, но все пак формулата е минус 100 или дори минус 90, без това да води до външен вид, говорещ за затлъстяване.

Лесно, нали? И справедливо бихме казали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com