Какви трябва да са килограмите ви според височината?

9324
Какви трябва да са килограмите ви според височината?
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Грижите за тялото датират от онези далечни времена, в които Клеопатра се е къпела в мляко. И въпреки че стандартите за красота се променят – от Рубенсов тип до болезнено слабо тяло – въпросът колко трябва да тежим остава константа. Днес, заобиколени от снимки на тела, пипнати до съвършенство с компютърни програми и филтри, все по-често се питаме колко трябва да са килограмите според височината, за да е здравословно теглото ни, без да изпадаме в крайност и да се стремим към болезнена слабост.

Формулите, по които се изчислява идеалното тегло, също се променят през годините, като част от тях днес се считат за остарели от младите дами, които тежат много по-малко, отколкото формулата изисква за височината и възрастта им. Ще ви представим формула, която изчислява колко трябва да са вашите килограми според височината, като обаче подчертаем дебело, че говорим за здравословно тегло.

Колко трябва да са килограмите според височината?  

Ако целта ви е съвършена фигура и спортно тяло, важни са не толкова показанията на кантара, а какво виждате в огледалото, като е напълно реално да изглеждате по-добре, макар да е по-високо теглото ви, при усилени тренировки, отколкото при по-малко килограми, но постигнати с глад. Тоест съвършена формула, по която да изчислите най-подходящото за вас тегло до килограм, няма.

Редица фактори влияят върху начина, по който изглежда тялото ви, което прави не особено приложима една формула за всички фигури. Все пак ще ви представим метод за изчисляване на приблизителни килограми, към които да се стремите според височината ви с уговорката да не бързате да се притеснявате, ако сте активен спортист и не влизате в посочените във формулата показатели. Мускулите заемат по-малко място от мазнините, но тежат повече, поради което активно спортуващите могат да изглеждат стройни и в отлична форма, въпреки че тежат повече от посоченото като идеално тегло за височината им.

До какво води наднорменото тегло?

Формулата, по която може да изчислите колко трябва да са килограмите ви според височината, измерва индекса на телесната маса и определя дали теглото ви е поднормено, нормално или над нормата. ИТМ е общ инструмент, който измерва теглото на човек спрямо височината му.

-  ИТМ под 18,5 показва изключително ниско или т.нар. поднормено тегло.

-  Теглото ви е идеално и здравословно, ако вашият индекс на телесната маса е между 18,5 и 24,9.

-  ИТМ между 25 и 29,9 сочи наднормено тегло.

-  ИТМ над 30 е червен флаг – сочи сериозна степен на затлъстяване, което осезаемо засяга здравето ви.

Изчисленията са сложни и по формула, поради което ви предлагаме да използвате готов калкулатор.

Учени казаха коя е новата норма за теглото

Намирате за трудно да използвате калкулатора? Има и по-лесен начин. Въведохме различни височини и килограми, за да направим анализ какво всъщност е идеалното тегло спрямо височината като параметри по тази формула. Открихме, че идеалното тегло е от минус до плюс 112 спрямо височината. Така например човек с височина от 1.59 см. ще бъде с индекс на телесната маса или между 18.5 и 24.9 тоест с идеално тегло, ако тежи между 47 и 62 килограма. Така казва формулата, но можем ли да се съгласим с нея?

Между 47 и 62 килограма има цели 15, което ще рече, че е трудно да изглеждате съвършено и с 47 и с 62 килограма, нали? Но нека припомним – говорим за тегло, което НЕ вреди на здравето, а не за такова, което ви кара да се радвате на гледката в огледалото. Тоест методът дава отлична възможност да изберете сами дали да се придържате към тегло, което е равно на височината ви минус 110, ако целта ви е да изглеждате стройни и слаби, но да сте здрави, или да се ограничавате до горната граница – тегло, което е равно на височината ви минус 100 или съвсем мъничко над нея, ако спортувате или не харесвате тялото си слабо. Чудесна формула, харесва ни, най-после свобода да имаш тялото, което желаеш, а не да се подчиняваш на строги стандарти.

Какво да направите, ако се окажете с наднормено или поднормено тегло?

Съветваме ви да се консултирате със специалисти, ако теглото ви е много под или много над посоченото като норма. Пооднорменото тегло създава опасност от редица заболявания, сред които и анорексията, може зад него да са скрити проблеми със самочувствието, самооценката или психологични проблеми, които могат да бъдат разрешени с помощ от специалистите.

Теглото, което е стремително над нормата, води до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови патологии, хипертония, съдови инциденти, безплодие, диабет и други сериозни заболявания. Теглото не е свързано само с визията, от която може да сте доволни и да се харесвате с твърде много или твърде малко килограми, то е пряко свързано и със здравето, така че не гледайте на него само като на цифри, кантар и огледало, а като на лекар, в който е важно да се вслушате, за да останете здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com