Какво е хипотиреоидизъм и има ли лечение за него?

7406
Какво е хипотиреоидизъм и има ли лечение за него?
Снимка: iStock

Хипотиреоидизмът е доста често срещан проблем, с който се сблъскват много хора, особено жени. Крайъгълният камък на лечението на състоянието е редовното приемане на липсващите хормони. Какво трябва да имате предвид, когато приемате лекарства за щитовидната жлеза? Възможно ли е да ги приемате през нощта, или е по-добре да го правите веднага след събуждане?

Какво представлява хипотиреоидизмът?

Хипотиреоидизмът или хипотиреозата е заболяване, при което има недостатъчно производство на хормони (трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4)) спрямо това, от което се нуждае организмът. 

Една от най-честите причини за това заболяване е болестта на Хашимото - хроничен автоимунен тиреоидит. Хипотиреоидизмът може да бъде причинен и от хирургично отстраняване на част или на цялата жлеза, напр. поради възлова гуша, болест на Грейвс-Базедов или рак на щитовидната жлеза. 

Други причини включват йоден дефицит, лекарствен хипотиреоидизъм и облъчване на областта на щитовидната жлеза по време на лечение на други видове рак. 

Хипотиреоидизъм - как да го лекуваме?

За съжаление хипотиреоидизмът е хронично заболяване, което в повечето случаи може да означава терапия до края на живота ви. Лечението на това заболяване се състои основно в непрекъснат прием на хормони на щитовидната жлеза, т.е. допълване на техния дефицит. Чрез постоянния прием на лекарствата може да се регулира функцията на организма и да се облекчат или напълно да се премахнат мъчителните симптоми. 

Понякога лечението на заболяването се подпомага от приема на подходящи дози йод. Освен това добре съставената диета и физическата активност трябва да бъдат допълнителен елемент в терапията на хората с хипотиреоидизъм. 

Дозата на хормоните се определя индивидуално за всеки пациент от ендокринолог, а за да се гарантира правилният процес на лечение, са необходими редовни прегледи. Трябва да се има предвид обаче, че отказът от лечение или самостоятелната промяна на дозите на лекарствата може да доведе до сериозни последици. 

Особено за бременните жени, тъй като недостигът на хормони на щитовидната жлеза влияе отрицателно върху развитието на плода. Освен това хипотиреоидизмът е често срещан фактор, който затруднява забременяването, въпреки че не всеки знае това.     

Кой е изложен на риск от развитие на Хашимото?

Как да приемаме хормони на щитовидната жлеза?

Приемането на хормони на щитовидната жлеза не е лесен въпрос. За да могат лекарствата ефективно да лекуват хипотиреоидизъм, е важно да ги приемате системно, както е предписано от Вашия лекар и за посочения от него период от време. Преди всичко е важно да запомните, че хормоните принадлежат към група лекарства, които се усвояват най-добре, когато се приемат на празен стомах. 

Най-честата препоръка е лекарствата за щитовидната жлеза да се приемат първо сутрин, поне 30 минути преди закуска. В повечето случаи обаче това се оказва твърде кратко време, за да може лекарството да се абсорбира правилно. Затова е препоръчително да изчакате един или дори два часа между приема на хормона и първото хранене. Хормоните на щитовидната жлеза могат да се приемат и през нощта. Важно е да ги приемате на празен стомах, т.е. поне 3-4 часа след последното си хранене.   

Лекарства за щитовидната жлеза - какво трябва да имате предвид?

Въпреки това все още има редица важни фактори, които могат да попречат на усвояването или действието на лекарството. 
Хормонът на щитовидната жлеза се приема под формата на таблетки. Важно е медикаментът да бъде правилно изпиван с вода, а не със сок, чай или кафе. Проучванията показват, че кофеинът пречи на усвояването на Т4 в червата. 

Именно поради тази причина първото кафе може да се изпие поне един час след приема на лекарството за щитовидна жлеза. Също така е наложително да се подчертае, че през този интервал между приема на хормоните и храненето не трябва да се пие нищо друго освен вода.  

Освен това синтетичните хормони на щитовидната жлеза не трябва да се приемат взаимозаменяемо. Така че един ден да вземем една таблетка сутрин, а друга вечер, както ни се напомня. Това създава риск от объркване, а редовността е ключът към балансиране на хормоналните нива в организма.   

Кои са основните симптоми на Хашимото

Какво пречи на усвояването на лекарствата?

Наред с лечението, диетата е изключително важна. В диетата не трябва да липсват съставките, необходими за производството на хормони на щитовидната жлеза - йод, селен, цинк и желязо. Хората с хипотиреоидизъм обаче често се борят с малабсорбция, която затруднява пълното усвояване на хранителните вещества от организма. Ето защо добавките с калций и желязо, продуктите със соя и лактоза и лекарствата от групата на ИПП е най-добре да се приемат 3-4 часа преди или след приема на лекарствата. 

В храната, консумирана по време на приема на хормона (напр. закуската), избягвайте продукти с високо съдържание на фибри, т.е. пълнозърнести продукти (напр. пълнозърнест хляб, трици, кафяв ориз). Освен това селенът не бива да се приема с цинк, тъй като те са антагонистични елементи, които се обезсилват взаимно. 

Правила за прием на хормони на щитовидната жлеза

Дозата на лекарствата за щитовидната жлеза се коригира от ендокринолога въз основа на анамнезата и лабораторните резултати на пациента. Приемайте таблетката по едно и също време всеки ден.

Приемайте тиреоидните хормони на празен стомах, поне 30 минути преди закуска, или през нощта - 3-4 часа след последното хранене.  Изпийте лекарството с малко количество вода. В продължение на няколко часа след приема на лекарството се въздържайте от пиене на кафе, чай и цитрусови сокове.  В рамките на кратко разстояние след приема на хормоните избягвайте храни с високо съдържание на калций и фибри. Приемайте допълнителни хранителни добавки и други лекарства повреме, различно от това на хормоните на щитовидната жлеза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com