Какво е инсулт и как да се предпазите от него

25787
Какво е инсулт и как да се предпазите от него
Снимка: geralt / Pixabay

От 100 пациенти, диагностицирани с това заболяване, повече от 35 умират през седмиците след това, така че в не трябва да се допуска развитието му.

Какво е инсулт

Доказано е, че РИБАТА предпазва от това заболяване

Неписано правило е минимум веднъж в седмицата на трапезата си да поднасяме риба. Няма значение каква ще бъде тя и как сме решили да я п...

Когато се появят нарушения на мозъчното кръвообращение в човешкия мозък, се появяват кръвни съсиреци и се рушат кръвоносни съдове, това се нарича инсулт. Заболяването се счита за едно от основните, при което най-често настъпва инвалидност и смърт.

Европейските лекари са провели проучвания и резултатът е разочароващ: за сто хиляди от световното население има 600 случая на заболяването с последствия, до парализа, която може да бъде 60%. След микроинсулти е възможно пълно или частично възстановяване, а в други случаи пълната рехабилитация е под въпрос или дори невъзможна.

Рискова група

Хората с високи нива на холестерол в кръвта, артериална хипертония и захарен диабет се отличават с това, че инсултът може да ги удари по-често от другите. Рискът от инсулт се увеличава след 55-годишна възраст, въпреки че той вече е "по-млад" и може да бъде диагностициран при хора под 30 години или дори при юноши. Особено податливи на това състояние са хората, чиито роднини са имали инсулт и тези, които са генетично предразположени.

Превенция на инсулт

Тези признаци издават настъпващ инсулт

Редица признаци могат да показват наближаващ исхемичен инсулт (мозъчен удар). Според невролози приближаващият инсулт може да се опреде...

Превантивните мерки, които помагат за избягване на заболяването, включват първични и вторични превантивни мерки. Мерките за първична превенция са усилия за премахване и намаляване на риска от инсулт. Вторичните мерки са насочени към отстраняване на причините за появата на патологии. Превантивните мерки включват постоянни медицински прегледи на сърдечно-съдовата система и мозъка. Това е наблюдение на състоянието на кръвта за откриване и определяне на количеството липиди. Постоянен контрол на количеството холестерол и кръвното налягане.

Ако човек е постоянно изложен на стрес и нервни сривове, тогава ще бъде задължително да приема успокоителни, както и леки антидепресанти, които помагат за успокояване на нервната система. Когато при човек със захарен диабет се повиши кръвната захар (глюкоза), рискът от инсулт също се увеличава.

Хранене и здравословен начин на живот

Всеки знае, че здравословният начин на живот помага за предотвратяване на много заболявания. Но можете да напомните за храненето. Правилното хранене е важна предпоставка за поддържане на здравето дори в напреднала възраст. В здраво тяло, да перифразирам, - висококачествена мозъчна циркулация.

В мянюто е нужно да присъстват храни, които имат повече фибри. Това са зеленчуци, плодове, зърнени храни, по-специално овесени ядки. Увеличете приема на растителни мазнини и ограничете животинските мазнини в храната си. За предпочитане е да се ядат нискомаслени сортове риба, водорасли и други морски дарове, съдържащи микроелементи, витамини и други полезни за организма вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com