Какво се случва с тялото, ако 30 дни не пием алкохол

46711
Какво се случва с тялото, ако 30 дни не пием алкохол
Снимка: iStock/Guliver

Изпиването на няколко чашки по време на празник, чаша вино на вечеря или няколко бири след работа с приятели - какво лошо има в това? Експертите дори твърдят, че консумацията на алкохол в умерени дози не просто не е фатална за организма, а понякога дори е полезна.

Въпреки това все повече хора избират да се откажат напълно от алкохола. Ето какво точно се случва с тялото ни, ако в продължение на 30 дни не консумираме алкохол.

Сънят се подобрява

Повечето от нас считат, че именно алкохола им помага да спят по-добре. Но това не е така. През втората половина на нощта тялото започва активно да извежда токсините, поради което продължителността на дълбокия сън намалява. В резултат от това настъпват смущения в съня.

През първите 10 дни след отказа на алкохол ситуацията е идентична. Възможно е дори хората, които никога не са имали проблеми със съня, да се оплакват от безсъние. Но след десетия ден от експеримента сънят се подобрява.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО СПРЕМ ДА НОСИМ БЕЛЬО

Подобрява се функционирането на мозъка

Дългосрочната консумация на алкохол, дори и в малки дози, влияе негативно върху функционирането на мозъка. При системен прием на алкохол работата на мозъчната кора се нарушава, а мозъчните клетки умират поради кислороден глад.

Дори да изпиете само чаша вино, това ще доведе до смърт на част от мозъчните ви клетки. Но след като откажете алкохола, мозъчната дейност се подобрява, въпреки че загиналите клетки не могат да се възстановят.

Въздържането от алкохол насърчава възстановяването на кръвоносната система, което от своя страна стимулира притока на кислород към мозъчните неврони. Освен това паметта се подобрява, а способността за възприемане на нова информация се увеличава.

Подобрява се дейността на сърдечно-съдовата система

Като цяло алкохолът оказва вредно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Токсините от разграждането му причиняват нарушения на сърдечния ритъм. Кръвното налягане също се повишава и поради сгъстяването на кръвта настъпва запушване на кръвоносните съдове.

Четири навика, които удължават живота с 10 години

Четири навика може да удължат живота с 10 години, съобщава Express, позовавайки на изследванията на американски учени. Те препоръчват п...

Отказът от алкохол в продължение на 30 дни значително ще отслаби натоварването на сърцето, а това съдейства за намаляване на риска от развитие на хипертония и атеросклероза. Резултатът е нормализиране на пулса.

Състоянието на кожата се подобрява

До четвъртата седмица след отказа от алкохол промените в тялото стават забележими и в огледалото. Кожните раздразнения и обривите изчезват, старческите петна избледнеят, а тенът става по-равномерен. Торбички под очите и подуване на лицето са още нещо, от което ще се отървете. Като бонус кожата ще придобие привлекателен блясък. Всичко това се случва благодарение на нормализирането на водния баланс на организма, както и възстановяването на кръвообращението.

Подобрява се състоянието на устната кухина

Може би ще се изненадате, но алкохолът унищожава не само вътрешните органи. Той оказва пагубно влияние и върху зъбите. Сухотата в устата, позната на всеки, който често консумира алкохолни напитки, се дължи на нарушеното слюноотделяне. Липсата на слюнка разрушава зъбния емайл и увеличава риска от кариес. Това са бавни процеси, но дори месец без алкохол е достатъчен за възстановяване на здравето на зъбите.

Трите най-опасни възрасти за употреба на алкохол

Учени от Университета в Нов Южен Уелс посочиха три възрасти, при които употребата на алкохол е най-опасна. Те публикуваха своята статия...

Нормализиране на метаболизма

Хората с наднормено тегло имат допълнителна мотивация да се откажат от алкохола, защото той значително увеличава апетита. Но същевременно съдържа и много калории.

Алкохолът сам по себе си оказва влияние върху фигура. Сигурно сте забелязали, че мъжете, които пият бира, често имат закръглен корем и по-големи гърди. Това се дължи хормоните, съдържащи се в хмела.

Подобряване на вкусовите възприятия

Вкусовите рецептори притъпяват в резултат от консумацията на алкохол. Обонянието също страда от приема на алкохол. До третата седмица след отказа от спиртните напитки ще започнете да усещате по нов начин вкусовете и ароматите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com