Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете диня

9092
Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете диня
Снимка: iStock

Динята е богата на витамини, минерали и има куп полезни свойства. Но означава ли това, че трябва да я ядете ежедневно в големи количества?

Този плод съдържа витамин А, витамини от група В (В1, В2, В6, В9 и РР), С, Е, магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, натрий. Такъв състав оказва положителен ефект върху тялото. 

Ежедневна консумация на диня - какви са ползите

Насища с полезни вещества и пречиства организма - тялото се нуждае от вода за пълноценното функциониране на всички органи. Достатъчният прием на течности допринася за доброто функциониране на храносмилателната, кръвоносната и нервната система.

Освен консумацията на чиста вода е полезно да се ядат храни с високо съдържание на нея. Дините са чудесен вариант, тъй като в пулпата им има 90% вода. Не е тайна, че плодът помага да се справите с жаждата.

Но също така е важно да се знае, че плодът има висок гликемичен индекс – 80 единици, съдържа много фруктоза, която почти не се отделя от организма и води до омазняване на черния дроб. За да избегнете гликемично натоварване на тялото, препоръчвам да комбинирате резен диня с растителни храни, богати на фибри, например в салата с домати или рукола, съветват от изданието The Health Site.

Лекар: Не яжте диня при тези заболявания

Голямото количество вода в този плод обяснява неговите диуретични и холеретични свойства. Сокът от него е в състояние да прочисти черния дроб и бъбреците от токсини, да намали риска от подагра (заболяване на ставите), да подобри състоянието на кожата и функционирането на стомашно-чревния тракт.

Този летен плод е не само вкусно лакомство, но и ключът към красотата. Витамин А поддържа кожата и косата хидратирани и насърчава здравословния растеж на нови клетки от колаген и еластин, които поддържат кожата стегната. Една чаша парченца от този плод (около 130 гр) съдържа почти една четвърт от препоръчителната дневна доза витамин А.

Витамин С е също толкова важен – полезен е за здравето на косата. Засилва синтеза на колаген, необходим за растежа, подобрява кръвообращението в скалпа и помага да се отървете от сухотата и чупливостта на косъма.

Плодовете се препоръчват на тези, които се стремят да се отърват от излишните килограми. Консумацията им бързо извежда водата от тялото, дава усещане за ситост и се счита за една от най-нискокалоричните храни ( съдържа около 30 kcal на 100 гр).

Развитието на сърдечни заболявания, причинени от холестеролови отлагания, може да бъде предотвратено чрез включването на този плод в диетата. Учени от университетите на Кентъки и Пърдю в САЩ са доказали, че диненият сок, който съдържа цитрулин (аминокиселина), помага за намаляване на лошия холестерол.

Още: Може ли да се яде диня при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com