Какво ще се случи със сърцето ви, ако всеки ден ядете диня

49693
Какво ще се случи със сърцето ви, ако всеки ден ядете диня
Снимка: БГНЕС

Динята е една от най-популярните летни храни, която веднага се асоциира с горещи дни и плажни почивки. Известна със своя освежаващ вкус и сочна плът, тя е източник на много хранителни вещества, необходими за поддържане на здравето и доброто настроение, особено в горещините. 

Веществата, които се използват при отглеждането на дини, като пестициди и нитрати, вредят на организма. По-специално, сърцето и черният дроб могат да бъдат засегнати от тях, според руския гастроентеролог д-р Яна Прудникова

Експертът допълва, че попадайки в човешкото тяло, тези вещества се превръщат в нитритни съединения, които допринасят за натрупването на тежки метали в черния дроб и бъбреците.

Диня - как влияе на сърцето

Освен това, както отбеляза лекарят, дините съдържат високи дози калий. Този минерал е полезен за сърцето, но в големи количества, както е в този плод, оказва негативно влияние върху сърцето и може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм. Също така високото съдържание на фруктоза в дините влияе негативно на черния дроб и червата.

По кое време на деня е най-добре да ядете диня - ето какво разкри лекар

Диетологът Елена Соломатина призовава да не се злоупотребява с череши и дини през лятото. Експертът посочва, че основната опасност от тези плодове е значителното количество фруктоза в тях. Ако ги ядете постоянно и не прибягвате до физически упражнения, тогава глюкозата, която влиза в тялото, ще започне да се преработва в мазнини. Същото свойство има и гроздето, според експерта.

Но същевременно трябва да се отбележи, че динята се използва широко в програмата за отслабване, диетологията и разтоварващото хранене. За това допринасят редица факти: ниска калоричност, висок процент вода и съдържание на меки естествени фибри.

В 100 грама от този плод има само 30-40 ккал. Високото съдържание на вода в него, приблизително 92-93%, помага за намаляване на глада и контролиране на апетита. Консумацията му може да помогне за бързото запълване на стомаха и да създаде усещане за ситост. Това помага да се намали общото съдържание на калории на всяко хранене.

Високото съдържание на разтворими фибри в този плод помага за поддържане на нормалното храносмилане. Освен това диетичните фибри създават усещане за ситост. И поради това те помагат за контролиране на апетита.

Естественият диуретичен ефект помага за премахване на излишната вода от тялото. И несъмнено е от полза за тези, които изпитват проблеми със задържане на течности или подуване.

Още: Лекар: Не яжте диня при тези заболявания

Но е важно да се отбележи, че този плод не е вълшебно средство за отслабване. А за постигане и поддържане на здравословно тегло балансираната диета и активният начин на живот са от съществено значение. Също така прекаляването с него може да има обратен ефект - заради високото съдържание на фруктоза, в черния дроб и в тъканите се отлагат мазнини. Дините може да са част от диетичното хранене само при точно изчисление на калориите от останалите храни и адекватна физическа активност.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com