Какъв е реалният риск от рак, ако ядем препечени филийки или картофи?

9881
Какъв е реалният риск от рак, ако ядем препечени филийки или картофи?
Снимка: Pixabay

Предисторията

Британската агенция по хранителни стандарти предупреди, че консумацията на препечени  филийки или картофи повишава риска от рак. От агенцията апелират хората да ядат по-малко препечени храни. Това, според експертите, може да стане, ако изключваме фурната или тостера веднага след като храната ни покафенее леко.

Какъв е проблемът?

Токсин, познат като акриламид, който се формира от захари, вода и аминокиселини, когато те бъдат затоплени заедно до висока температура. Колкото по-висока е температурата и колкото по-продължителна е термичната обработка, толкова по-високи са нивата на акриламид.

Къде може да бъде намерен акриламидът?


В редица храни. Освен картофите, и в бисквитите, кафето, крекерите и хляба. Има го и в цигарения дим, а също така се използва и за индустриални приложения.

Колко голям е рискът от рак?


Според Ема Шийлдс от британска организация за изследване на рака, все още е прекалено рано да се каже. В същото време Британската агенция по хранителни стандарти определя риска като "значителен". Това е само вероятност, а не факт, заявява Шийлдс по отношение на опасността от акриламида. "Изследвания на животни показаха, че акриламидът може потенциално да взаимодейства с клетъчната ДНК, увреждайки я и причинявайки рак. Когато обаче погледнем изследванията с хора, не виждаме ясна и неоспорима връзка между двете", допълва Шийлдс. Така се оказва, че Британската агенция по хранителни стандарти измерва риска при хората на базата тестове при животни.

Има ли други проблеми с акриламида?

През 2015 г. проучване на Британската агенция по хранителни стандарти, посветено на акриламида, заключи, че излагането на токсина е свързано с увреждане на нервната и репродуктивната система. Оценка на рисковете обаче показа, че "нивата на акриламид в храната ни могат да доведат до повишаване на риска от рак, но нямат никакъв ефект върху нервната и репродуктивната система".

Трябва ли да спрем да ядем картофи и препечени филийки?

Както отбелязва самата Британска агенция по хранителни стандарти, не можем да избегнем акриламида и няма препоръка да спрем да ядем картофи и препечени филийки. Препоръките са да ги ядем по-малко препечени. От агенцията също така съветват картофите да не се държат в хладилника, тъй като това повишава нивата на някои захари, участващи в процеса на синтез на акриламид. Вместо това картофите трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място.

Явно всичко, от месото до картофите, е канцерогенно. Как да намалим риска от рак?

Както уточнява Шийлдс, теръпва предстои да се установи дали акриламидът причинява рак при хората. Други рискове обаче са безспорно известни. "Ако пушите, спрете, защото това е един от най-вредните навици и съответно, това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си", допълва тя. Намаляването на консумацията на алкохол и поддържането на здравословно тегло също помага, заявява Шийлдс. "Някои от най-големите източници на акриламид са неща като пържените картофи, чипса и бисквитите, които така или иначе не трябва да ядем всеки ден", категорична е тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com