Кардиолог: Не пренебрегвайте тези симптоми, защото може да бъде фатално

2989
Кардиолог: Не пренебрегвайте тези симптоми, защото може да бъде фатално
Снимка: iStock

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата патология и доста хора стигат до лекар. Почти всеки трети човек има сърдечно-съдово заболяване, за което приема лекарства. Има симптоми, които са доста ключови и насочват за наличието на такъв проблем. Те не бива да се пренебрегват, защото макар и безобидни на пръв поглед, всъщност могат да са вследствие на сериозно заболяване.

Кои са най-често срещаните симптоми ?

Ускорен пулс, сърцебиене, палпитации – при наличието на тези симптоми винаги се подозира наличието на проблеми със сърдечния ритъм. Доста хора страдат от сърцебиене, когато човек отиде на преглед трябва да каже точен провокиращ момент за настъпване на сърцебиенето или да отбележи липсата на такъв. Също така е добре да се разграничи ритмичното или неритмичното биене, за да може лекарят да прецени дали не става въпрос за ритъмна патология.

Всички хора, които имат някаква форма на ритъмно нарушение, трябва да бъдат допълнително прегледани и да се изключи структурно сърдечно заболяване, щитовидна патология и анемичен синдром. В кардиологията сърцебиенето е най-често срещаният симптом, който често налага поставянето на холтерЕКГ монотиране.

Кардиолог: Яжте 30 растителни храни седмично за здраво сърце

Гръдната болка също се среща често и трябва да се разграничи нейното място, интензитет, продължителност и характеристика. При гръдната болка от сърдечно-съдов произход е характерно предноторакалната ѝ локация, като е възможно да има излъчване към ръцете, особено към лявата, както и към гърба и долната челюст. Когато гръдната болка не премине повече от 20 минути е притеснително и трябва веднага да се посети лекар, за да се изключи остър коронарен синдром.

Задухът е друго оплакване, което се свързва със сърдечно-съдовата система. Но той може да бъде и вследствие на белодробна патология, наднормено тегло, недостатъчна тренираност и алергия. Задухът от сърдечен произход се появява при усилие, например при изкачване на стръмен терен или стълби, както и нощно време. Често хората се будят от сън и имат нужда да седнат или да отворят прозореца, за да могат да дишат.

Клаудикациото е доста рядък симптом, на който хората не обръщат внимание. Това обикновено е първото оплакване при атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване. Появява се болка в областта на прасците, като хората го описват като схващане. Причината за това е стеснение на артериалните съдове на долните крайници и ако се появи при ниска физическа активност, добре е човек да посети лекар.

Кардиолог разкри какво чувства човек, когато е на прага на инфаркт

Определено може да се каже, че има най-различни оплаквания, свързани със сърдечно-съдовата система, които не бива да се пренебрегват. Навременното посещение на лекар ще даде нужното лечение и благоприятен изход от ситуацията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com