Кардиолог разкри как да определите безопасната доза кафе за вас

5835
Кардиолог разкри как да определите безопасната доза кафе за вас
Снимка: Istock

Човек, който няма здравословни проблеми, може да пие до четири до пет чаши кафе еспресо на ден, без да навреди на тялото си. Това споделя руският кардиолог и кандидат на медицинските науки и кардиологът Асият Хачирова. Експертът разкри и как се определя безопасната доза от кофеиновата напитка за всеки.

Каква е безопасната доза кафе?

Специалистът уточнява, че хората със сърдечно-съдови заболявания не трябва напълно да изключват напитката от диетата си, а само трябва да изчислят размера на безопасната „доза“. 

„Ако след консумацията на допълнителна чаша от кофеиновата напитка почувствате безпокойство, треперене, сърцебиене, гади ви се, тоест обективно се чувствате зле, значи тази чаша не е била необходима“, обяснява кардиологът.

Кафе с канела - за какво помага

Д-р Хачирова посочва и необходимостта да се следи кръвното налягане, докато се консумира напитката. Ако се повиши, тогава лекарят препоръчва да се свържете с кардиолог, тъй като такъв сигнал може да означава развитие на хипертония. В този случай, според специалиста, премахването на кафето от диетата няма да помогне за справяне с болестта.

Кардиологът също така съветва хората със сърдечно-съдови заболявания, които не желаят да се ограничават с определен брой чаши кафе, да обърнат внимание на подобни на вкус продукти. Например на безкофеиново кафе.

"Това е обикновено смляно кафе, от което по-голямата част от кофеина се отстранява по време на обработката. Вкусът му е много подобен на обикновеното кафе, почти едно към едно, но няма стимулиращ ефект", добавя д-р Хачирова.

Преди това гастроентерологът и диетолог Нурия Дианова разкри колко често може да се консумира кофеиновата напитка без вреда за тялото. Тя счита, че дневната доза кофеин не трябва да надвишава 100-200 милиграма.

Ползи от кафето

Консумацията само на 1-2 кафета на ден е достатъчна, за да разгърне полезните си свойства и да се чувствате по-малко уморени. Всичко това се дължи на кофеина, който навлиза в кръвта и след това се придвижва до мозъка. Там той блокира аденозина, инхибиторен невротрансмитер. Той от своя страна увеличава производството на допамин, норепинефрин и адреналин. Тези хормони повишават енергийните нива, подобряват настроението и цялостната когнитивна функция.

Кафето е от полза за тези, които спортуват. Според проучвания кофеинът повишава физическата активност с 11-12%. Това се дължи на факта, че веществото предизвиква производството на адреналин. Благодарение на този хормон тялото ни може да издържи на силен физически стрес. Кофеинът също така разгражда мастните клетки, превръщайки ги в свободни мастни киселини, които могат да се използват от тялото като гориво.

Още: Кафе с куркума - какви са ползите от него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com