Кардиолог: Тези 5 неща ще се случат с тялото ви, ако откажете солта

3043
Кардиолог: Тези 5 неща ще се случат с тялото ви, ако откажете солта
Снимка: iStock

Отказът от сол или намаляването на натрия в диетата може да подобри здравето ви, но може да има и някои неочаквани последици, за които вероятно не предполагате.

Първият отрицателен ефект, който идва от консумацията на твърде много натрий, е високото кръвно налягане. Съответно намаляването на солта ще доведе първо до спад в кръвното. Кардиологът Амин Йехя споделя, че другите очаквани ефекти са загуба на излишната вода, отслабване, намаляване на риска от инфаркт, инсулт и рак на стомаха.

Колко сол трябва да консумират хората над 40 години?

5 ефекта от отказа или намаляването на сол

Натрият е важен елемент, който помага за регулиране на нивата на течности в тялото.

"Има хора, които не приемат достатъчно сол. Но по-голямата част от хората всъщност консумират много повече сол, отколкото им е необходима. Научните изследвания свързват приема на натрий с хипертонията", казва Амин Йехя, кардиолог в Piedmont Heart Institute.

"Твърде много натрий кара тялото да „задържа“ вода, което увеличава обема на кръвта и оказва натиск върху кръвоносната система. В такава ситуация човек трябва да яде храни, които помагат за намаляване на високото кръвно налягане", казва специалистът.

Той допълва, че понижаването на кръвното ви налягане чрез намаляване на приема на натрий може да намали риска от инфаркт и инсулт.

"В световен мащаб 54 процента от инсултите и 47 процента от сърдечните заболявания се дължат на хипертония. Излишъкът от натрий засяга човешкото тяло, като насърчава хипертрофия на лявата камера, както и фиброза (удебеляване и белези) в сърцето и артериите", казва кардиологът.

"Бъбреците са програмирани да поддържат баланса на електролитите, включително натрий. Когато човек консумира твърде много натрий, това съотношение се нарушава, така че бъбреците започват да задържат повече вода, за да я балансират. Когато човек намали приема на натрий, този баланс се измества и бъбреците вече не задържат излишната течност в тялото", обяснява кардиологът.

"Намаляването на нивата на натрий ще направи човек по-склонен да яде по-здравословни храни. Това е така, защото по-голямата част от солта в диетата не идва от готварска сол - идва от преработени и приготвени храни, които използват натрий като консервант; те съдържат и много други нездравословни съставки. Ако човек започне да променя диетата си, за да включва повече цели, непреработени храни, това естествено ще му помогне да намали приема на натрий", допълва още кардиологът.

Освен това може да помогне за намаляване на приема на добавени захари и рафинирани въглехидрати, като същевременно увеличи фибрите. Тази промяна може да помогне за намаляване на калориите, което може да доведе до загуба на тегло.

"Високият прием на натрий е свързан с рак на стомаха. Въпреки че изследванията подкрепят това, точната причина за връзката е неизвестна. Ако човек иска да избегне рак на стомаха, трябва да яде по-малко солени храни", казва д-р Йехя. 

Знаете ли как се оправя пресолена манджа?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com