Книгите причиняват най-тежките алергии

25370
Книгите причиняват най-тежките алергии

Книгите, които с десетилетия съхраняваме в домовете си, представляват реална заплаха за здравето, предупреждават специалистите.

Прашните томове в библиотеката у дома крият огромни рискове за здравето. Неотдавна руснаците бяха обявени за най-четящата нация. Паралелно с това се наблюдава и най-висок процент на смъртност на библиотекари и служители на архиви в страната.

Учените смятат, че основният виновник за тези смъртни случаи е прахта по книгите, която съдържа патогенни микроорганизми. Според лекарите това може да предизвика сериозни алергични реакции, тъй като бактериите не могат да бъдат елиминирани дори със съвременни противоалергични средства, предаде БГНЕС.

Рискът е особено висок при собствениците на антикварни и много редки книги. Специалистите съветват библиотекарите, който най-често имат досег със стари четива да използват ръкавици. Експертите препоръчват още да не съхранявате в дома си книги на повече от 10 години.

Редактор: Калина Здравкова

Комарите могат да бъдат опасни

Това, че комарите са досадни, е всеизвестно. Но не всеки знае, че ухапването от комар може да причини сериозни проблеми. Сърбежът сле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com