Кои билки най-добри за спиране на кръвотечение?

9244
Кои билки най-добри за спиране на кръвотечение?
Снимка: iStock

Много преди зараждането на фармацевтичната промишленост билкарите помагали на пациентите, страдащи от различни заболявания, да преодолеят тежките симптоми, да повишат самочувствието си, както и да подобрят здравословното си състояние. За всяка болка имало билка и за всяка билка – рецепта, по която се приготвяла, за да подпомогне най-пълноценно страдащия. Някои билки въздействали на психиката и нервната система, подпомагайки тяхното здраве, други се грижели за здравото тяло, а трети билки били най-добри за разрешаване на специфичен здравословен проблем като спиране на кръвотечение.         

Билки за спиране на кръвотечение

Независимо дали става въпрос за кръвотечение, причинено от проблеми с кръвоносните съдове и високо кръвно налягане например, водещо до кървене от носа, или за кръвотечение, което е следствие от удар, порязване или друго нарушаване на целостта на кожата, няколко билки могат да окажат активно въздействие върху кръвотечението, преустановявайки го.

1. Астрагал

В Китай ползите от тази билка са познати от хилядолетия и тя намира приложение за подсилване на имунната система, предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища, понижаване на кръвното налягане, лечение на диабет и защита на черния дроб. Билката е ценен антиоксидант, той може да помогне на хора с тежки форми на сърдечни заболявания, като облекчава симптомите, понижава нивата на лошия холестерол в кръвта и подобрява функционирането на сърцето и съдовете.

По отношение на кръвотечението, астрагалът се справя идеално с рани по кожата. Позитивното му въздействие в това отношение се дължи на антибактериалните и противовъзпалителни свойства на билката, пише на страницата на болница St Luke's.

2. Златната пръчица

Друга билка, чието въздействие за заздравяване на рани, е не по-малко силно от това на астрагалът, е златната пръчица. Билката е позната още като Solidago, а това ще рече – „да направя цяло“, тоест да възстановя целостта на кожата, да заздравя.

Сред най-честите предназначения на билката са грижа за уголемения черния дроб, подходяща за прием е при хемороиди, вътрешни кръвоизливи, за спиране на кръвотечение, при астма и артрит.

3. Зелен чай

Най-консумираната напитка след водата се грижи не само за нивата на хидратация на тялото. Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, оказващи позитивно въздействие при редица заболявания. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, увреждащи тъканите и органите, ускоряващи процеса на стареене, създаващи предпоставки за развитието на редица здравословни проблеми, сред които и онкологични.

В традиционната китайска и индийска медицина практикуващите са използвали зеления чай като стимулант, като диуретик, като стягащо средство за контролиране на кървенето и подпомагане на заздравяването на рани. Освен тези проблеми зеленият чай успешно се справя с високите нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, с намаляване на броя на сърдечните удари с 11%, с предотвратяване на атеросклерозата.

4. Овчарска торбичка

Овчарската торбичка е добре известна със своите способности за съсирване на кръвта поради високото количество витамин К, което съдържа. Витамин К  играе ключова роля в подпомагането на кръвосъсирването или правилното коагулиране. Адекватното количество на витамина в организма осигурява правилното кръвосъсирване. Дефицитът е рядък, но последствията от него са тежки – недостигът на витамин К може да доведе до прекомерно кървене, започващо от венците или носа, но далеч неограничаващо се само до тези два органа в човешкото тяло.

Някои държави осигуряват инжекционна форма на витамина при раждане на бебчетата с цел да се предотврати възможността от нежелано опасно кървене особено в мозъка при новородените. Бебетата се раждат без никакви бактерии в червата и не получават достатъчно витамин К от кърмата, което прави осигуряването на този витамин жизнено важно. Сред тези страни са САЩ, Канада, Великобритания и други.

5. Бял равнец

Белият равнец е билка, която отлично познаваме у нас. Дедите ни са я берели и сушали, за да се възползват от разнообразните ѝ ползи за здравето от незапомнени времена. Белият равнец е богат на флавоноиди и растителни химикали, облекчава стомашни и менструални спазми, помага, както приложен външно – върху кожата при рани и кръвоизливи, като пресните или изсушени листа от бял равнец могат да се натрошат и да се поставят върху рани, с което спират кървенето и предпазват от бактериално замърсяване, така и приет вътрешно – при възпалителни заболявания на стомаха и червата, като успокоително средство за облекчаване на тревожност и безсъние, като диуретик и като средство за борба с инфекции и за понижаване на температурата.

6. Пирола

Сокът на това чудно растение има свойствата да спира кървенето, като се препоръчва консумацията на сока и при вътрешни кръвоизливи.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com