Кои витамини са изключително полезни за ниското кръвно

3424
Кои витамини са изключително полезни за ниското кръвно
Снимка: iStock

Ниското кръвно налягане, известно и като хипотония, е състояние, което може да доведе до умора, слабост и дори внезапно замайване. Въпреки че причините за ниското кръвно налягане могат да бъдат разнообразни, включително генетични фактори, дехидратация или неправилно хранене, консумацията на определени витамини може да помогне да се поддържа здравословно кръвно налягане. В тази статия ще разгледаме някои от най-важните витамини, които могат да бъдат полезни за хора с ниско кръвно налягане.

Най-добрите витамини и хранителни вещества за здравето на вашия мозък

1. Витамин С

Витаминът С, известен също като аскорбинова киселина, е силен антиоксидант, който не само подпомага имунната система, но също така помага и за регулирането на кръвното налягане. Това става чрез подпомагане на производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и подпомага по-доброто циркулиране на кръвта. Консумацията на храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, червен пипер и зеленчуци като броколи и спанак, може да бъде от полза за хора с ниското кръвно налягане.

витамин C

2. Витамин D

Витамин D, известен още като "витаминът на слънцето", играе важна роля за здравето на сърцето и кръвоносната система. Някои изследвания показват, че ниските нива на витамин D могат да бъдат свързани с по-ниско кръвно налягане. Излагането на слънце и консумацията на храни, богати на витамин D, като риба, яйца и обогатени млечни продукти, може да помогне за повишаване на нивата на този витамин.

Как кожата реагира на липсата на витамини

3. Витамин Б12

Витаминът Б12 е изключително важен за здравето на червените кръвни клетки и нервната система. Ниските нива на витамин Б12 могат да доведат до анемия, която пък може да допринесе за ниско кръвно налягане. Консумацията на храни, богати на витамин Б12, като месо, риба, млечни продукти и белтъци, може да помогне за поддържането на оптималните нива на този витамин.

Ниското кръвно налягане може да бъде предизвикателство за мнозина, но включването на определени витамини в хранителния режим може да помогне за поддържане на здравословно кръвно налягане. Витамините С, D и Б12 са само някои от ключовите витамини, които могат да бъдат полезни за тези, които се борят с ниското кръвно налягане.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com