Kой е методът за предпазване от диабет?

2165
Kой е методът за предпазване от диабет?
Снимка: iStock

Диабетът е от категорията на т. нар. „тихи заболявания“. Това означава по принцип, че като цяло, ако не се правят медицински лабораторни изследвания, човекът може да не знае, че се намира в такова болестно състояние.

Д-р Жузиван Гомеш де Лима прави разяснения по проблема

Главни рискови фактори за развиване на диабет са следните.

  • Затлъстяване и наднормено тегло.
  • Прекомерен прием на захар и мазнини.
  • Заседнал начин на живот.
  • Семейна история и генетично наследство.
  • Възрастови характеристики.
  • Редовни стресове, безпокойства и тревожни състояния.
  • Прекомерна употреба на алкохолни напитки.
  • Диабетна предразположеност.
  • Предишен гестационен (по време на бременност) диабет.
  • Предишно сърдечно-съдово заболяване.

Профилактиката на диабета за хора, при които очевидно се установяват един или повече от тези рискови фактори, но все още не са диагностицирани с болестта, включва задължително приложение на по-здравословен стил на живот, консултации с лекар, подлагане на редовни диагностични тестове. Дори за хората с вече констатирана диагноза диабет превенцията също е важен фактор за контролиране на заболяването и постигане на по-добро качество на живот. Тя включва някои извънредно важни, ключови моменти, основополагащи за по-здравословен живот. Те са следните.

Лекар: Това е най-лесният начин да се предпазите от диабет

Вникване и разбиране на диабета. Това обуславя непременни лабораторни изследвания, консултации с личния лекар и със специалистите, към които ви насочи той. Задължително спазване на съветите, които ви бъдат дадени.

Възприемане на здравословен стил на живот, включващ преди всичко редовни физически упражнения и балансирана диета, съобразени с възрастта и най-вече с общото физическо и здравословно състояние.

Контрол на диабета, който се състои в периодично следене на степента на кръвната захар, приемане на лекарства, предписани от лекаря; познания как да действате, за да предотвратите усложнения.

Преддиабет

Така нареченият "преддиабет" съответства на някои промени в стойностите на кръвната глюкоза (кръвната захар), които все още не са достатъчни, за да се счита, че човекът има диабет – но, също така, вече не са на нормални нива. При хората с такива промени съществува по-голям риск от развиване на диабет през следващите месеци и години. Ако сами забелязвате у себе си някои от главните рискови фактори за преддиабет - като заседнал начин на живот или наднормено тегло, налице са някои превантивни мерки, които можете да предприемете, за да избегнете развитието на диабет. Най-важните от тях са следните.

Теглото. Стремете се към поддържане на идеалното си тегло. Загубата на около 5 до 10% от наднорменото тегло може да помогне за предотвратяване или поне да забави развиването на диабета тип 2. Спазвайте балансирана диета и бъдете физически активни, като практикувате ежедневни упражнения – това винаги помага.

Диетата. Хранете се по-здравословно, като избягвате животинските мазнини и ядете повече плодове (но не плодови сокове!) и зеленчуци.

Диета при диабет: Какво е позволено да се яде и какъв е най-големият риск?

Физическа активност. Преодоляването на заседналия стил на живот е изключително важно. Щом сте физически активни, тялото ще изразходва глюкоза (захар), за да получи енергия, което помага да се предотврати покачването на нивата на кръвната глюкоза (кръвната захар). Упражненията помагат също и за намаляване на инсулиновата резистентност. Ала не увеличавайте интензивността на физическите упражнения, които обикновено правите, без да се консултирате с вашия лекар!

Пушене. Откажете съмнителните „удоволствия“ като цигари, пури, лула. Тютюнопушенето увеличава риска от диабет тип 2. Тютюнът по принцип пречи на начина, по който действа инсулинът в тялото, като влияе върху нивата на кръвната захар.

Мониторинг. Хората с преддиабет са по-склонни да получат инфаркт, отколкото тези с нормални степени на кръвна захар - затова трябва редовно да следят своето кръвно налягане. Високата степен на холестерола също е тежък рисков фактор за развиване на диабет тип 2.

Внимание! Статията е само за общи сведения и информация. Никога не прилагайте самолечение и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com