Кой е по-полезният чай – зелен или черен

12128
Кой е по-полезният чай – зелен или черен
Снимка: iStock

Както черният, така и зеленият чай имат своите ползи за здравето и предимства. Всеки определя според собствения си вкус кой вид чай да пие. Двата вида са известни опоненти от много време насам – хората се чудят кой е по-добрият и кой предлага повече здравословни плюсове.

Всъщност чаят първоначално е зелен, а след това сменя цвета си към жълт и червен, преминавайки през обработка, в която обаче губи полезните си свойства. Така се променя не само цветът, а и вкусът и ароматът. Докато зеленият чай стане черен, съдържанието на витамин С в него намалява десет пъти, антиоксидантното действие също спада значително.

Тази напитка понижава кръвната захар с 30%

Високата кръвна захар е проблем, с който се борят голяма част от хората. Според данни на Световната здравна организация диабетът е пряк...

Що се отнася до черния чай, той не бива да се приема от страдащите от глаукома. Съдържа кофеин, което го прави полезен при хора с ниско кръвно, тъй като стабилизира сърдечната дейност, а слабостта, която усещате в тялото, изчезва и на нейно място идват силата и енергията. Черният чай е добър и при отпуснатост, прилошаване. Има свойството да облекчава спазмите и стомашната лигавица.

Не трябва да се консумира от хора с високо кръвно и силен сърдечен пулс. Може да забави кръвния поток в разширените вени или да изостри артрит. Не се препоръчва за болни от подагра. Черният чай не трябва да се консумира и от бременни жени.

От друга страна, зеленият чай е мощен антиоксидант, който пречиства тялото и предотвратява натрупването на токсини. Хубаво е да се пие при възпаление и инфекции, както и като превантивна мярка срещу онкологични заболявания и атеросклероза. Той съдържа витамини от група В, С и А, което го прави чудесен по време на зимния сезон и укрепващ имунитета срещу настинки и вируси. Той тонизира тялото, но не по агресивен начин, а по по-плавен. Той не е противопоказен при бременни жени.

Много дами включват зеления чай към своята диета, тъй като той има славата на помощник в борбата с килограмите, защото забързва обмяната на веществата. Чаша зелен чай топи 70 калории.

Защо да пием зелен чай ВСЕКИ ден, без да пропускаме

Отвсякъде ни се говори да престанем с консумацията на газирани напитки, натурални сокове в кутии, кофеинови напитки, претъпкани със зах...

Добър е за мъже, защото съдържа цинк. Заради йода в състава си пък се препоръчва за хора с проблеми с щитовидната жлеза. Зеленият чай се грижи за зъбния емайл. Пакетче от чая, положено върху очите, може да облекчи възпалението по тях.

Зеленият чай също не бива да се приема от хора, страдащи от подагра и артрит. Противопоказен е и при завишена функция на щитовидната жлеза. На ден не трябва да се приемат повече от 2-3 чаши зелен чай, защото може да повлияе негативно на кръвното и да го повиши драстично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com