Колко вода е нужна на тялото ни спрямо теглото (част I)

19975
Колко вода е нужна на тялото ни спрямо теглото (част I)
Снимка: pexels.com

Отдавна е известно, че тялото се състои средно от 70% вода. Ролята ѝ е да осигурява гладкото функциониране на тялото. Водата в организма на човек помага за отстраняването на токсините, осигурява на органите кислород, подобрява метаболизма. Всичко това помага да се отървем по-лесно от излишните килограми.

За поддържане на здраве и стройно тяло се препоръчва да се придържаме към дневния прием на вода. Последният обикновено се изчислява, според теглото на човека.

Всички окислително-възстановителни химични реакции в тялото включват течности. Например, разграждането на мастната тъкан и синтеза на протеини се извършва само във водната среда.

При липса на вода:

- реакциите в тялото се забавят;

- процесът по отстраняване на токсините се усложнява и на фона на шлаките могат да възникнат алергични заболявания;

- появяват се храносмилателни проблеми - подуване на корема, киселини и др .;

В допълнение, диетолозите са установили връзка между жаждата и глада. Така човешкият мозък сигнализира за липса на течност, както и за липса на храна.

Хората често допускат грешката и за да заситят фалшивия глад прибягват към лека закуска или пълноценно хранене. Тъкмо тогава, тялото се нуждае само от малко вода. Освен това водата помага за намаляване на глада и следователно предотвратява преяждането.

За отслабване е много важно правилното функциониране на храносмилателната система. Препоръчва се чаша вода (200-250 ml) със стайна температура на гладно. Тя ще помогне за нормализиране на храносмилателния тракт. Това активира метаболизма, насърчава отстраняването на токсините от червата, а също така помага за зареждане с енергия за целия ден.

Учените откриха ново състояние на водата

Изстудената вода е две течности в едно. До този извод са стигнали американски изследователи, след като са извършили първите измервания ...

Колко вода трябва да пиете на ден

Дневната норма за консумация на вода е индивидуална и зависи от теглото и начина на живот на човека. Важно е да помните, че това правило има консултативен характер.

Диетолозите смятат, че средно активният възрастен трябва да пие поне 2,5 литра чиста, негазирана вода на ден. Соковете, чаят, кафето и супите не са включени в това определение.

Разработени са основните правила за прием на течности, но всеки ги адаптира към нуждите на тялото си. Не пропускайте да изпиете около 200 мл вода при събуждане и преди лягане. Наред с това се препоръчва да пиете чаша чиста вода между храненията - това ще облекчи чувството на фалшив глад и ще поддържа водно-солевия баланс на организма.

Как да изчислим индивидуална норма по тегло

Полезни рецепти и здравословни навици, които ще ни спестят посещение при лекаря

Дните осезаемо захладняват и все по-силно усещаме полъха на есента. Плавно сменяме дрехите в гардероба и се готвим за по-студените сутр...

Има проста формула, по която може да изчислите, колко вода трябва да пиете на ден. Падат се по 40 мл на 1 кг телесно тегло.

През летния сезон приемът на течности се увеличава: изпотяването се увеличава, поради, което тялото губи много влага. През зимата обаче приемът на течности е намален.

Има и ограничения за обема на прием течности: дори в горещ ден не се препоръчва да се пият повече от 4 литра вода, тъй като това увеличава натоварването на бъбреците, провокиращо подуване и извличане на ценни за организма минерали.

Необходимо е да се придържате към изчислената норма, но са допустими и малки отклонения. Не се препоръчва да се насилвате да пиете вода или да я пиете веднага в големи количества.

Следва продължение….

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com