Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Бананите обострят тези заболявания

18 юни 2024, 08:46 часа

Гастроентерологът Анастасия Тимощенко споделя, че въпреки ползите си, при определени бананите могат да бъдат вредни, тъй като предизвикват тяхното обостряне.

Вреда от бананите 

Доктор Тимощенко споделя, че бананите имат доста високо съдържание на въглехидрати и като такива са полезен продукт за възстановяване на силите и тонуса. Но този плод също е пълен с калий, което може да го направи вреден за някои хора. По-специално гастроентерологът предупреждава, че бананите могат да навредят на хора с бъбречни проблеми. Бъбреците са отговорни за контролирането на нивата на калий в кръвта, а богатите на калий банани могат да причинят значително претоварване на този орган.

Бананите ТРЯБВА да се ядат всеки ден - това са причините

„Прекомерната консумация на банани може да повлияе негативно на здравето на пациенти с хронични бъбречни заболявания, на хора, приемащи калий-съхраняващи диуретици или някои лекарства за понижаване на кръвното налягане“, казва гастроентерологът д-р Тимощенко.

Експертът обръща внимание и на факта, че бананите не могат да се разглеждат като продукт, който може да замести хранене. Ако ядете банан на празен стомах, това може да доведе до значително повишаване на нивата на захарта, а след това и на инсулина в кръвта - такива закуски провокират активно отлагане на мазнини и повишено чувство на глад.

Д-р Тимошченко добавя, че бананите съдържат фруктани, които могат да причинят неприятни симптоми при хора със синдром на раздразнените черва (например подуване на корема или редки изпражнения).

Ползи от бананите

Проучване от 2007 г. установи, че яденето на банани може да помогне за предотвратяване на хрипове при деца с астма. Една от причините може да е съдържанието на антиоксиданти и калий в плода. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

Лабораторни изследвания показват, че лектинът, протеин, открит в бананите, може да помогне за предотвратяване на растежа на левкемични клетки.

Лектините действат като антиоксиданти. Антиоксидантите помагат на тялото да елиминира молекулите, наречени свободни радикали. Ако се натрупат твърде много свободни радикали, може да настъпи увреждане на клетките, което може да доведе до рак.

През 2004 г. изследователите отбелязват, че децата, които консумират банани, портокалов сок или и двете, имат по-малък риск от развитие на левкемия.

Авторите на изследването смятат, че това може да се дължи на съдържанието на витамин С, тъй като той има и антиоксидантни свойства.

Бананите съдържат фибри, калий, фолиева киселина и антиоксиданти като витамин С, всички от които поддържат здравето на сърцето. Преглед от 2017 г. установи, че хората, които се придържат към диета с високо съдържание на фибри, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото тези, които ядат диета с ниско съдържание на фибри. Тези, които консумират повече фибри, също имат по-ниски нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) или „лош“ холестерол.

Отслабване с банани за 3 дни - ето как се прави

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес