Лекар: Яжте хляба така, за да НЕ повишава захарта

3401
Лекар: Яжте хляба така, за да НЕ повишава захарта
Снимка: iStock/Guliver

Замразяването и препичането на фабрично приготвен бял хляб намалява гликемичния му индекс, способността за бързо повишаване на нивата на кръвната захар, според експерта от Националната здравна служба на Обединеното кралство д-р Каран Раджан. Това съобщава Daily Mail.

Намаляване на гликемичния индекс на хляба

Гликемичният индекс (или GI) е термин, използван за описване на това колко бързо въглехидратите в различни храни повишават нивата на кръвната захар. Храните с нисък ГИ освобождават бавно глюкозата в кръвта. Това спомага за по-дълго усещане за ситост.

Диетолог разкри защо и по колко хляб е полезно да се яде

Според лекаря замразяването на белия хляб и последващото му нагряване (например препичането му в тостер) намалява гликемичния му индекс наполовина. Това е така, защото по време на такава обработка се произвежда повече нишесте, което не се усвоява напълно от тялото и действа като фибри – преработено от полезните чревни бактерии.

Благодарение на това нишесте в състава, хлябът се усвоява по-бавно, което осигурява по-добро засищане след консумация и избягва скокове в кръвната захар.

"Това нишесте се получава в процес на промяна на структурата на нишестето под въздействието на топлина и след това охлаждане. При нагряване нишестето се желира, тоест става по-вискозно и лепкаво. След това, когато се охлади, част от желираното нишесте ретроградира, тоест се връща в първоначалното си състояние. Този процес води до образуването на по-стабилни кристални структури”, потвърждава експертът.

Той призовава да не се концентрираме върху гликемичния индекс на хляба, но съветва да се избира хляб с високо съдържание на фибри. 

"Замразеният, изпържен в масло бял хляб, макар и с по-нисък гликемичен индекс, не е здравословна храна. Вместо това изберете хляб с високо съдържание на фибри със семена, трици и ядки."

Хлябовете с високо съдържание на фибри включват различни видове, като например:

  • Пълнозърнест - приготвен от брашно, получено от цели зърна, включително обвивките на зърната, които съдържат значителни количества фибри.
  • Ръжен – Ръженото брашно в състава му е с високо съдържание на фибри, така че ръженият хляб също е добър източник на фибри.
  • Хляб със семена – семена като ленено семе, чиа или слънчоглед се добавят към тестото, което увеличава съдържанието на фибри в хляба.
  • Многозърнест хляб – съдържа смес от различни зърна като пшеница, ръж, овес, ечемик и други, което също повишава съдържанието на фибри.

Лекар: Яжте хляба с това, за да е полезен за здравето ви

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com