Лекар: Над 40 години се увеличава рискът от тези заболявания

2318
Лекар: Над 40 години се увеличава рискът от тези заболявания
Снимка: iStock

След 40 години човешкото тяло е на върха на своите възможности, всичките му органи и системи работят с максимално натоварване, започват необратими процеси на стареене. На тази възраст се увеличава рискът от развитие на редица заболявания, включително исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, инсулти и онкологични заболявания. Това споделя руският лекар д-р Елена Цинбал.

Според нея необратимите процеси на стареене са свързани преди всичко с хормонални промени, намаляване на образуването на хормони, намаляване на функцията на половите жлези и щитовидната жлеза.

Заболявания след 40 години

„До 40-45-годишна възраст мъжете имат 15% по-малко тестостерон, което води до забавяне на метаболизма, загуба на мускулна маса, наддаване на тегло, косопад. При жените работата на репродуктивната система също постепенно се забавя поради намаляване на производството на полови хормони. Точно както при мъжете, всички метаболитни процеси се забавят, производството на колаген намалява, еластичността на кожата се губи, настъпва наддаване на тегло“, казва д-р Цинбал.

Сухота в устата - 5 сериозни заболявания, които издава

Според нея забавянето на кръвообращението, наднорменото тегло, заседналият начин на живот, повишаването на холестерола в кръвта, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол могат да доведат до образуване на персистираща артериална хипертония, да причинят инсулт или церебрална исхемия, коронарна болест на сърцето, ангина пекторис, инфаркт на миокарда. Кръвоносните съдове губят своята еластичност, може да се появи нарушение на кръвообращението в различни органи и системи.

заболявания

„Най-опасната от тази група патологии е коронарната болест на сърцето, която причинява всяка пета смърт. И в повечето случаи това са мъже над 40 години и жени с ниски нива на полови хормони", отбелязва лекарят.

Освен това според нея след 40-годишна възраст хората са по-застрашени от развитие на диабет тип 2. При жените на тази възраст се увеличава рискът от развитие на рак на гърдата и яйчниците, при мъжете от рак на простатната жлеза, ректума и тестисите. При наличие на предразполагащи фактори (тютюнопушене, лоша среда, професионални рискове и други) рискът от развитие на рак на белия дроб се увеличава. Артритът се диагностицира при 70% от населението след 40-годишна възраст.

За да се предотврати появата на заболявания след 40 години, според лекаря се препоръчва да се води здравословен начин на живот с редовна физическа активност (поне 10 хиляди стъпки на ден - около час ходене), придържане към балансирано (ограничаване на прием на сол, прости въглехидрати под формата на захар, жива храна). Също така лекарят препоръчва извършването на профилактични прегледи веднъж годишно.

Още: Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат сладолед

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com