Лекар обясни какво е синдром на хроничната умора и има ли лечение

5531
Лекар обясни какво е синдром на хроничната умора и има ли лечение
Снимка: iStock/Guliver

Синдромът на хроничната умора е заболяване, което засяга предимно млади хора - тийнейджъри и активни възрастни. То се проявява чрез изчерпване и намаляване на силите. Пациентът има затруднения да функционира правилно както в професионален, така и в социален план.

Сънят не му носи облекчение. Хората, страдащи от тази умора също така изпитват влошаване на паметта, промени в настроението и главоболие. За съжаление това са нехарактерни симптоми, които в много случаи затрудняват диагностицирането на заболяването. Вижте какво още трябва да знаете за синдрома на хроничната умора
                    
Този проблем може да се появи при хора на всякаква възраст. Няма съмнение обаче, че той най-често засяга тийнейджъри и активни млади хора. Изследванията показват, че хроничната умора се среща при повече от 20% от всички работещи. 

Понякога синдромът на хроничната умора се появява и при извършване на монотонни дейности за дълъг период от време. Заболяването има сериозни последици - то отнема желанието за живот, мотивацията за работа и в много случаи пречи на нормалното функциониране. Поради нехарактерните си симптоми заболяването понякога е сложно да се диагностицира. Затова преди поставянето на диагнозата е необходимо да се изключат други заболявания, които имат много сходни симптоми. Те включват главно депресия, ендокринни нарушения, мигрена и лаймска болест.

Пролетна умора или депресия – ето как да ги различим

Синдром на хроничната умора - симптоми

Основният симптом на синдрома на хроничната умора е загубата на сили, която силно затруднява (или дори прави невъзможно) правилното функциониране на човек - както в социален, така и в професионален план. Състоянието трябва да продължава поне шест месеца.

Други симптоми на хроничната умора са: проблеми със съня, пациентът продължава да се чувства уморен, въпреки че спи и му липсва почивка, безсъние, влошаване на паметта и концентрацията, замаяност, слабост, припадък, дезориентация, т.нар. тъмни кръгове пред очите, промени в настроението - предимно понижено настроение, главоболие, болки в мускулите и ставите, болки в гърлото, увеличени лимфни възли.

Синдром на хроничната умора - причини

Досега не е установена пряка причина за синдрома на хроничната умора, освен хроничното излагане на стрес и ендокринни смущения. Съществуват обаче някои хипотези, които помагат за по-доброто разбиране на явлението. 

Някои проучвания показват, че други фактори също могат да имат ключово значение. Това са най-вече влиянието на токсините, дисфункцията на имунната и нервната система и нарушената функция на мускулите. Също така е добре да се помни, че синдромът на хроничната умора е състояние, което много често съпътства пациенти с други заболявания. Сред тях е преди всичко ракът. Проучванията показват, че между 70 и 100 % от пациентите с рак могат да бъдат засегнати от синдрома.

5 страхотни начина за преодоляване на умствената умора

Синдром на хроничната умора - лечение

Лечението на синдрома на хроничната умора не е от най-простите и, за съжаление, пациентът трябва да е наясно с факта, че ще трябва да изчака до няколко месеца за ефекта от лечението. Фармакологично болестта се лекува с антидепресанти, антивирусни препарати и кортикостероиди. Няма съмнение обаче, че много важни елементи на възстановяването са психотерапията и рехабилитацията за повишаване на активността на пациента. 

Терапията или лечението трябва да се допълват от промяна в начина на живот на пациента. Необходимо е да се намалят стресът и ситуациите, които предизвикват умора. Заслужава си да се погрижите и за диетата на пациента, която трябва да е богата на витамини и минерали.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com