Лекар: По това може да разпознаем симптомите на множествена склероза

21628
Лекар: По това може да разпознаем симптомите на множествена склероза
Снимка: iStock

Множествената склероза (МС) е заболяване, което засяга предимно млади хора и много по-често жени. Причината за нея не е напълно известна, но факторите, които увеличават риска, несъмнено са генетични и свързани с околната среда. Лекарите подчертават, че диагнозата не е присъда и пациентите могат да работят или да спортуват. С какво точно е свързана множествената склероза

Множествената склероза (МС) е заболяване, което поразява нервната система. Тя се класифицира като възпалително-демелинизиращо заболяване. Това означава, че при пациента могат да настъпят промени във възприятията, усещанията и движенията. 
Множествената склероза има прогресивна форма. Тя протича под формата на пристъпи и рецидиви на заболяването. 

Заболяването засяга много по-често жените. Както показват изследванията, те боледуват дори два пъти по-често.

Причини за множествена склероза

Към днешна дата пряката причина за множествената склероза не е известна. Повечето проучвания по темата обаче сочат за генетична обусловеност. Хората, чиито роднини от първа степен са боледували от МС, са над 20 пъти по-застрашени да развият болестта. 

Вторият въпрос е свързан с факторите на околната среда. Те включват замърсяване на околната среда, анамнеза за вирусни инфекции, недостиг на витамин D или тютюнопушене и неправилно хранене. Имунната система също е от ключово значение. Проучванията показват, че хората с автоимунни заболявания е много по-вероятно да страдат от МС. Подчертава се по-специално влиянието на диабета и заболяванията на щитовидната жлеза.

Тези 9 симптома може да са сигнал за множествена склероза

Различни симптоми при пациенти с МС

Симптомите на множествената склероза са предимно неврологични проблеми. Това се дължи на факта, че в хода на МС клетките на имунната система започват да атакуват нервната система. Важно е да се помни, че както симптомите на МС, така и тяхната тежест могат да варират при отделните пациенти и в зависимост от тежестта на заболяването.

Пациентите с МС могат да изпитват: сензорни нарушения, изтръпване на крайниците, замаяност, годишен тремор, нарушения на говора - бъбрене, забавяне, знак на Лермит - неприятно усещане за преминаване на електричество през тялото, проблеми с равновесието, зрителни нарушения - двойно виждане, нистагъм, неврит на зрителния нерв, очни нарушения, свръхчувствителност към температурата - усещане за студ или изпотяване, хронична умора, намалено либидо, еректилна дисфункция, проблеми с уринирането и изхождането, загуба на контрол върху сфинктерите, спазми, парези.

Най-често срещаните видове множествена склероза

Съществуват четири най-често срещани вида множествена склероза:

1. Пристъпно-ремитентна склероза - тя представлява 85-90% от всички случаи на МС. Появява се главно при млади хора. Характеризира се с обостряния (пристъпи на нови симптоми или изостряне на съществуващи симптоми) и периоди на затишие, които могат да продължат до няколко месеца или години.
2. Вторична прогресивна множествена склероза - обикновено се появява при пациенти над 40-годишна възраст, които преди това са имали така наречените избухвания и състояния на покой. Последните в крайна сметка приключват. Състоянието на пациента не се подобрява и се наблюдава постоянно влошаване на симптомите. 
3. Първична прогресивна склероза - обикновено се появява при мъже над 40-годишна възраст. Няма характерни пристъпи на заболяването. МС следва стабилен, предвидим ход. 
4. Първична прогресивна множествена склероза с обостряния - най-редкият вид множествена склероза. Състоянието на пациента е лошо от самото начало на заболяването. Налице е бърза и стремителна прогресия на симптомите, която води до инвалидизация в рамките на кратък период от време.

Това са най-ранните симптоми на склероза, които всеки трябва да знае

Неизлечимо заболяване

За диагностицирането на множествената склероза се използват предимно магнитно-резонансна томография и компютърна томография. 
Множествената склероза е нелечимо заболяване. Терапията има за цел да сведе до минимум симптомите и да подобри качеството на живот на пациента. Лечението и успехът на терапията зависят от вида на заболяването и състоянието на пациента. Важно е да се отбележи, че в много случаи е възможно да се възстанови загубената функция.

Основните средства за лечение на множествена склероза са метилпреднизолон, дексаметазон и преднизон. Препаратите с бета-интерферон също могат да потиснат заболяването. Фармакологията може да бъде подкрепена от физиотерапия, студова терапия, физически упражнения и електростимулация за подобряване на мускулната сила. Последните проучвания показват също, че на пациентите с МС може да се помогне с трансплантация на стволови клетки.

Как да живеем с множествена склероза?

Животът с множествена склероза зависи преди всичко от състоянието на пациента. Няма медицински противопоказания за пациент, който се чувства здрав, да участва в спортни или други дейности. Същото се отнася и за професионалната работа. Важно е да обсъдите тези въпроси с лекуващия си лекар. 

Спорен въпрос е бременността. Разпространено е погрешното схващане, че жените с МС не трябва да забременяват, тъй като съществува висок риск детето им също да има заболяването. Това също е добре да се обсъди с вашия лекар. 

Въпреки това е добре да знаете, че жените с МС могат да забременеят и да родят здраво бебе. Гените са една от най-важните причини за МС, но, както показват изследванията, за развитието на болестта са необходими и други съпътстващи фактори, като например факторите на околната среда.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com