Тези 9 симптома може да са сигнал за множествена склероза

16208
Тези 9 симптома може да са сигнал за множествена склероза
Снимка: iStock/Guliver

Множествената склероза е сериозно и коварно заболяване, което уврежда централната нервна система и води до неприятни последици за болния и близките му. Според данните, около 2,3 млн. души по света страдат от това заболяване, като по-голям е броят на жените. Важно е всеки да е запознат с поне част от симптомите на болестта, за да може тя да се улови възможно най-рано. Те могат да са различни, но долуспоменатите индикират наличието на някакъв проблем, който се нуждае от консултация с лекар. Нека видим:

Честа смяна на настроенията

И тук става въпрос за смяна на настроения като депресия, необуздан смях, дълбока раздразнителност, неконтролируем плач и т.н. – състояния, в които не може да обясните защо изпадате.

Чувствате се слаби или сковани

Лекарство срещу малария дава обещаващи резултати при агресивна множествена склероза

Противомаларийното лекарство хидроксихлорохин може да бъде ефективно средство срещу множествена склероза, съобщават изследователи от Ун...

Заболелите с МС се оплакват най-често от тежест или чувство на умора в долната част на тялото – краката, както и от скованост в гърба.

Проблеми с чувствителността на тялото

Ако усещате „гъделичкащо“ чувство по кожата си, усещате познатите ви досега материина дрехи по различен начин върху кожата на тялото си, то е препоръчително да се консултирате с лекаря си.

Промени при изхождането

Ако установите, че уринирате твърде често или пък вече значително рядко, това също е червена светлина. Всъщност, този симптом е присъщ на 80% от заболелите с МС, като не е изключено да се наблюдават и съпътстващи диария, запек, промени в перисталтиката и т.н.

Откриха причинителя на множествената склероза?

Неврофизиолози получиха първите еднозначни свидетелства за това, че множествената склероза се развива заради проникването на вируса Епщ...

Увредено зрение

Оптичният неврит също е симптом на множествената склероза, като той се изразява в това, че пациентите започват да изпитват трудност при определянето на цветовете. Това може да доведе до частична слепота, далтонизъм, слепи петна и др. Ако индикирате такъв проблем, спешно посетете офталмолог.

Чувствате изтръпване и иглички по кожата

Всеки човек почти ежедневно изпитва някакво изтръпване поради неправилна стойка или друг фактор, но разликата е, че при хората с множествена склероза това състояние продължава без видна причина и за по-дълъг период от време.

Интензивна умора

Учени се опасяват, че коронавирусът провокира аналог на множествена склероза

Американски биолози са установили, че леките форми на коронавирусна инфекция в някои случаи могат да причинят смущения в работата на сп...

Умората може да е симптом на най-различни заболявания, като тук се включва и множествената склероза. Ако сте адски изморени още преди работа и това състояние ви държи повече от обичайното – отново се консултирайте с вашия лекар.

Нередовен цикъл

Нередовният цикъл може да се прояви при различни заболявания, както и при бременност. За да се усъмните в множествената склероза, цикълът ви не трябва да идва поне 3 месеца и да няма съмнение за бременност. Едва тогава можете да говорите с лекаря си за подобно заболяване, както и да направите необходимите изследвания.

Чувствате се замаяни

Ако постоянно имате световъртеж и главозамайване, може да става въпрос както за МС, така и за анемия, ниски нива на кръвната захар, ниско кръвно и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com