Лекар посочи 5-те навика, които подобряват функцията на щитовидната жлеза

18557
Лекар посочи 5-те навика, които подобряват функцията на щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Оптималната функция на щитовидната жлеза е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Щитовидната жлеза играе важна роля в регулирането на метаболизма, енергийните нива и различни телесни функции. За щастие има няколко навика, които можете да възприемете, за да поддържате и подобрявате функцията на щитовидната жлеза. Ето пет навика, които могат да окажат положително въздействие:

Балансирана диета

Храненето с питателна и добре балансирана храна е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза. Включете храни, богати на йод, като морски водорасли, риба и млечни продукти, тъй като йодът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Освен това богатите на селен храни, като бразилски орехи, бобови растения и пълнозърнести храни, могат да подпомогнат функцията на щитовидната жлеза. Включването на разнообразни плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини ще осигури основни хранителни вещества за цялостното здраве на щитовидната жлеза.

Лекар: Тази евтина храна е лек за щитовидната жлеза, яжте я всеки ден

Управление на стреса

Хроничният стрес може да окаже отрицателно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза. Изключително важно е да управлявате нивата на стрес чрез техники като медитация, упражнения за дълбоко дишане, йога или занимания с дейности, които ви доставят удоволствие. Приоритетната грижа за себе си и намирането на здравословни начини за преодоляване на стреса могат да помогнат за поддържане на оптимална функция на щитовидната жлеза.

Редовни физически упражнения

Редовната физическа активност може да има положително въздействие върху функцията на щитовидната жлеза. Упражненията стимулират щитовидната жлеза и спомагат за подобряване на метаболизма. Стремете се към комбинация от сърдечносъдови упражнения, силови тренировки и упражнения за гъвкавост, за да насърчите цялостното благосъстояние и да поддържате здрава щитовидна жлеза.

Достатъчно сън

Доброто качество на съня е от съществено значение за поддържане на правилната функция на щитовидната жлеза. Стремете се към 7-8 часа непрекъснат сън всяка нощ. Създайте си релаксираща рутина преди лягане, избягвайте стимулиращи дейности преди сън и се погрижете средата за сън да е удобна и благоприятна за спокоен сън. Приоритетът на съня ще подпомогне здравето на щитовидната жлеза и цялостната ви жизненост.

Лекар: Това са първите 5 симптома, които издават болна щитовидна жлеза

Избягване на вредни вещества

Някои вещества могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза и трябва да бъдат ограничавани или избягвани. Сред тях са прекомерната консумация на алкохол, тютюнопушенето и излагането на токсини от околната среда като тежки метали и пестициди. Намаляването на излагането на тези вещества може да помогне за защита и подобряване на функцията на щитовидната жлеза.

Не забравяйте, че е важно да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет, ако подозирате някакви проблеми с функцията на щитовидната жлеза. Те могат да дадат подходящи насоки въз основа на конкретната ви ситуация и могат да препоръчат допълнителни тестове или лечение, ако е необходимо. Като възприемете тези пет навика в начина си на живот, можете да предприемете проактивни стъпки за подобряване на функцията на щитовидната жлеза и да поддържате цялостното си благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com