Лекар разкри как е правилно да се яде сланина без вреда за здравето

6542
Лекар разкри как е правилно да се яде сланина без вреда за здравето
Снимка: iStock

Сланината съдържа големи количества наситени мазнини – поради тази причина нейната консумация в големи количества може да бъде нездравословна. Руският диетолог д-р Алина Иванова разкри в какви количества може да се консумира без вреда за здравето. Според нея допустимото количество е 30 грама, но въпреки това експертът не препоръчва този продукт да се яде всеки ден. Причината за това е, че в неговия състав влизат наситени мазнини, които не трябва да са повече от 10% от дневните калории, които приемаме.

Според д-р Алина Иванова, ако включвате този продукт в допустимото количество два пъти седмично, няма основание да се притеснявате за здравето си.

Ползи и вреда от сланината

В нейния състав влизат мастноразтворими витамини – А, Е, D и К и микроелементи – мед и желязо. Консумирана в малки количества, тя може да бъде полезно за нашето здраве. Важно е да е сурова или замразена. Пушена и пържена – тя няма да бъде от полза за здравето ни.

Лекар разкри 5 причини да започнете да ядете по 20 гр сланина всеки ден

При консумация на 30 грама от продукта на ден в човешкото тяло постъпват 30 милиграма холестерол. За хората без специфични здравословни проблеми допустимата дневна доза холестерол е 300 милиграма, а за преживели инфаркт или инсулт - до 200 милиграма.

„Яжте свинска тази храна сутрин или на обяд. В случая тялото ви ще получи не само полезни вещества, но и мощен енергиен заряд“, казва лекарят.

„Моля, имайте предвид, че тази храна не трябва да се добавя към вашата диета, ако имате проблеми с бъбреците или сърцето. Също така, тези, които имат болен черен дроб, остра фаза на панкреатит или холецистит, трябва да избягват продукта“, допълва още експертът.

В малки количества мазнините в този продукт участват в много процеси в тялото ни, включително като градивен материал за образуването на клетки, полови хормони и формирането на силен имунитет. Те влияят и върху състоянието на кожата. Тя става по-здрава благодарение на оптималното съдържание на мазнини в диетата.

Сланината е богата на витамини А, Е, минерали (калий, фосфор, мед, селен, цинк), както и на омега-6 полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, спомагат за нормализиране нивата на холестерола и са важни за обмяната на веществата, нормалната мозъчна функция. Те участват активно във формирането на различни компоненти на имунната система. Ето защо е полезно този продукт да се консумира в умерени количества за подобряване на имунитета и намаляване на вероятността от остри респираторни заболявания.

Oще: Лекар разкри защо сланината ТРЯБВА да се яде с чесън

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com