Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с черния ви дроб, ако ядете яйца на закуска

16 януари 2024, 19:29 часа

Много хора включват яйца в закуската си. Но как това се отразява на черния дроб? Руският диетолог д-р Наталия Зубарева определя този навик като полезен за профилактика на заболявания на черния дроб, сърцето и нервната система.

Яйца на закуска 

Доктор Зубарева обясни защо препоръчва да се ядат пилешки яйца за закуска - рохко сварени или под формата на омлет, пържени без използване на масло. Специалистът отбелязва, че изборът на този продукт за закуска е полезен за предпазване от развитие на мастна хепатоза - затлъстяване на черния дроб. Това заболяване е много разпространено сред съвременните хора, развитието му е тясно свързано с консумацията на нездравословна храна и заседналия начин на живот.

„Мастната хепатоза е свързана с нарушение на метаболизма на мазнините в организма, в резултат на което черният дроб е трудно да се справи с функцията за почистване на тялото. Яйчният жълтък съдържа холин, чийто дефицит води до образуването на мастни отлагания в него“, обяснява д-р Зубарева.

Лекар: Едва ли предполагате за това свойство на яйцата

Специалистът добавя, че наличието на кокоши яйца в диетата има положителен ефект върху работата на мозъка и нервната система. Те съдържат лецитин, основният градивен материал на клетъчните мембрани. Под въздействието на това вещество се подобрява кръвоснабдяването на мозъка и се нормализират функциите на централната нервна система. 

„Лецитинът в яйцето също контролира разграждането на холестерола, насърчава по-ефективното храносмилане и усвояването на мазнините и помага на панкреаса да функционира по-добре“, отбелязва експертът.

Според д-р Зубарева много хора се страхуват от вредното въздействие на този продукт върху нивата на холестерола, но тяхната консумация всъщност помага да се повиши нивото на „добрия“ холестерол, благодарение на което се намалява рискът от атеросклероза и съотвено се подобрява защитата от съдови и сърдечни заболявания.

Положителният ефект на яйцето върху организма се дължи на богатия му състав: продуктът е наситен с висококачествен протеин и ценни мастни киселини (омега-3), витамини и микроелементи.

„Това са фосфор, селен, цинк, фолиева киселина, калций, натрий, магнезий, витамини А, В2, В5, В12, Е, К. Всички тези вещества участват във важни жизнени процеси на организма“, обобщава лекарят.

Лекар: Варете яйцата така, за да са най-полезни

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес