Лекар разкри какво се случва с холестерола, ако ядете стафиди

34182
Лекар разкри какво се случва с холестерола, ако ядете стафиди
Снимка: iStock/Guliver

Стафидите са едно от най-любимите лакомства сред сушените плодове на малки и големи. Консумацията им се свързва с безброй полезни свойства и предимства. Тези сушени перфектно заместват сладкишите, имат широк спектър от приложения в кулинарията и традиционната медицина, а също така имат положителен укрепващ ефект върху човешкото тяло.

Те са и храна, която потенциално може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола, според руския лекар Василиса Пономарева. 

Стафиди и висок холестерол

"Проучване в САЩ показва, че една чаша сушени плодове понижава липопротеините с ниска плътност, известни също като "лош" холестерол. Като част от проучването, на някои участници се дава една чаша стафиди всеки ден в продължение на шест седмици, докато други са увеличили ежедневните си стъпки, а трета група е направила и двете. Тези сушени плодове са важен източник на диетични фибри и полифеноли, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), повлиявайки метаболизма на липопротеините и възпалението“, казва диетологът Василиса Пономарева, коментирайки проучването.

Систоличното кръвно налягане е намалено при всички субекти. Общите холестеролни нива са редуцирани с 9,4% при всички субекти.

Древен лек със стафиди укрепва сърцето и премахва задуха

Това проучване показва, че прости промени в начина на живот, като добавяне на коментираните сушени плодове към диетата или увеличаване на броя на стъпките за деня, имат забележим благоприятен ефект върху риска от сърдечно-съдови заболявания.

Благоприятните ефекти на тези плодове върху постпрандиалния гликемичен отговор, техният инсулино-щадящ ефект и ниският им гликемичен индекс, комбинирани с другите му метаболитни ползи, показват, че те са здравословен избор не само за общото население, но и за хора с диабет или инсулинова резистентност.

Само по себе си тези плодове съдържат малко количество полезни елементи: калий, магнезий и желязо. Освен те са силен антиоксидант. Въпреки положителните свойства, които притежават, важно е да се обърне внимание на процеса на тяхното сушене. Важно е то да се извършва без участието на серен диоксид.

Една шепа от тези сушени плодове съдържа около 120 kcal, но консумацията им не засища за дълго време, а дава само краткотраен прилив на енергия. 

Отварата от тях е много полезна при респираторни заболявания, тъй като съдържащите се в нея вещества имат имуностимулиращ и бактерициден ефект върху организма, като по този начин ускоряват възстановяването. 

Още: Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете вода със стафиди всеки ден?

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com