Лекар разкри какво се случва с кръвното и захарта ви, когато ядете хрян

2707
Лекар разкри какво се случва с кръвното и захарта ви, когато ядете хрян
Снимка: iStock

Хрянът е пикантен зеленчук, който напълно незаслужено често се пренебрегва. Но той има куп полезни свойства - от стимулиране на имунитета до регулиране на кръвната захар и кръвното налягане. Руският ендокринолог д-р Елена Сюракшина споделя за какво точно помага той.

Полезни свойства на хряна

Той съдържа фибри, етерични масла, фитонциди, много витамин С, както и витамини В1, В2, В3, В6, Е, фолиева киселина и важни минерали: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед и арсен. В състава на корена от него влиза още захар, различни аминокиселини, бактерицидното протеиново вещество лизозим и органични съединения. Концентрацията на витамин С в този кореноплод е по-висока, отколкото в портокалите и дори в лимоните. В това отношение той не отстъпва дори на плодовете на касиса.

Този лек с хрян облекчава симптомите на настинка само за 15 минути

Като цяло редовната употреба на този пикантен зеленчук подобрява тонуса на тялото. Веществата, съдържащи се в растението, помагат в борбата с настинките. В случай на хипотермия, за да се предотвратят настинки, се препоръчва да се прилагат лапи от хрян върху стъпалата и краката. В допълнение, зеленчукът може да нормализира кръвообращението в тялото, като по този начин допълнително ви дава повече енергия и подобрява цялостното здраве.

Редовното включване на този пикантен кореноплод в диетата помага за поддържане на нормално кръвно налягане, тъй като веществата, включени в състава му, ефективно възстановяват еластичността на съдовата стена.

Етеричните масла, съдържащи се в корена на растението, насърчават отхрачването.

“Като лекарство за кашлица, народните лечители препоръчват използването на хрян с мед: смесете ситно настърган хрян с мед в равни пропорции и дайте на пациента два или три пъти на ден пълна чаена лъжичка. А сокът от пресни корени отдавна се използва като диуретик”, казва д-р Сюракшина.

Бактерицидните и противовъзпалителните свойства на зеленчука позволяват ефективното му използване в комплексното лечение на заболявания като ларингит, възпалено гърло, фарингит, стоматит и други заболявания на устната кухина и гърлото, придружени от възпалителен процес. Разреден сок от хрян със захар или мед се използва за изплакване на устата и гърлото при възпалителни процеси и болки в гърлото.

“Научните изследвания показват, че веществата, съдържащи се в този корен, активно предотвратяват появата на кариес, тъй като предпазват от размножаването на бактериите, причиняващи това заболяване. Тази подправка може значително да улесни живота на диабетиците, като нормализира нивата на кръвната захар”, казва лекарят.

Също така употребата на зеленчука е особено препоръчителна за тези, които искат да се отърват от излишните килограми. Това се обяснява със способността за активно стимулиране на храносмилането, подобряване на перисталтиката на храносмилателния тракт, нормализиране на метаболизма и отстраняване на токсични вещества. В резултат на това теглото се нормализира.

Подправката може да се използва като част от лечебното меню при редица заболявания на жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците, тъй като има холеретични и диуретични свойства.

Бабиният лек с хрян, с който ще забравите за болките в ставите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com