Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако спрете да ядете хляб за 2 седмици

4868
Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако спрете да ядете хляб за 2 седмици
Снимка: iStock

Дори след отказа от консумацията на здравословен хляб в тялото настъпват положителни промени. Една от тях засяга нивата на холестерола - отказът от тази храна води до намаляването им. Достатъчно е да не консумирате този продукт поне 2 седмици, за да настъпят осезаеми промени, коментира руският диетолог д-р Василиса Пономарева. 

Според експерта много хора страдат от непоносимост към глутен или алергии. При такива заболявания е по-добре да изоставите любимите си тестени изделия. Хлебните изделия предизвиква дразнене и възпаление в храносмилателния тракт, както и натрупване на газове.

Отказ от хляба за 2 седмици - какви промени ще настъпят

"Стойността на LDL холестерола ще се подобри и ще има по-малко окисление в съдовете, тялото ви ще може ефективно да противодейства на всичко, което върви в посока към развитието на атеросклерозата", споделя експертът.

Ендокринолог: Това е най-полезният хляб за диабетиците

Според лекаря, ако откажете този продукт, тялото ви ще може да усвои повече цинк, желязо и калций. Както обяснява д-р Пономарева, печенето на този продукт води до влошено усвояването на тези микроелементи и съответно в тялото се образува дефицит.

"Предпочитате ли традиционен сандвич с хляб и масло сутрин? Опитайте без тях, след седмица мозъчната мъгла ще намалее, ще имате по-малко главоболия, паметта ви ще се подобри", казва още експертът.

"Ще забележите, че имате по-малко причини за безпокойство, депресивните мисли са изчезнали", споделя д-р Пономарева.

Тя обяснява, че поради отказа от тестените изделия хормонът на щастието серотонин се произвежда по-добре. Всеизвестен факт е, че той се произвежда именно в червата.

В рамките на две седмици след отказване от хлебни изделия възпалението и болката в тялото ще изчезнат. Това е особено важно за тези, които страдат от артрит, остеоартрит, мускулни болки или автоимунно заболяване.

Повече витамин Е и особено витамини от група В ще могат да се усвоят от тялото в този случай. Особено внимание заслужава В1, неговият дефицит може да се види в психологически симптоми, раздразнителност, изпитване на страх, панически атаки, както и в посока на депресивни настроения.

Състоянието на кожата до голяма степен зависи от диетата - неприятни обриви и зачервявания могат да се появят не само поради недохранване, но и поради консумацията на нездравословни храни. Акнето често е реакция на тялото към пшеничния глутен, който се съдържа в брашното. Не се отделя от тялото, а остава по стените на червата. И когато в тялото навлизат продукти, съдържащи захар, се освобождава инсулин, който активира възпалителните процеси и провокира обостряне на акнето и кожните възпаления. Освен това захарта има дехидратиращ ефект и стимулира производството на себум, който запушва порите. Но най-важното е, че разрушава колагеновите и еластиновите влакна, намалявайки еластичността и стегнатостта на кожата, давайки зелена светлина на бръчките. 

Още: Лекар: Това е най-полезният хляб за червата

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com