Лекар разкри какво ще се случи със сърцето ви, ако всеки ден ядете чесън

20495
Лекар разкри какво ще се случи със сърцето ви, ако всеки ден ядете чесън
Снимка: iStock

Чесънът е здравословен продукт, богат на витамини и биологично активни вещества, които подобряват здравето. Въпреки полезните свойства, има някои противопоказания за консумацията му.

Ефект на чесъна върху сърцето

“Изследователи от Медицинския факултет на университета Емори са открили, че компонент на чесновото масло, диалил трисулфид, помага за защита на сърцето след инфаркт и по време на сърдечна операция. Мишки, на които е даден този компонент след инфаркт, са имали 61% по-малко увреждане на засегнатата сърдечна тъкан, отколкото нелекувани мишки”, казва руският лекар д-р Алена Денисова.

Умен трик, с който чесънът ще издържи цяла зима

„Проучването показва, че този компонент може да намали уголемяването на сърцето при миши модел на сърдечна недостатъчност. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат ефектите му върху хората", допълва експертът.

“Доказано е, че добавките с този зеленчук и по-специално екстрактът от стар чесън понижават кръвното налягане при хора с хипертония. Това изглежда се случва отчасти чрез предотвратяване на вазоконстрикция или стесняване на кръвоносните съдове. Въпреки че ефектите на зеленчука са сравними с тези на стандартните лекарства за кръвно налягане, е установено, че хората с недостатъчни нива на витамин B може да не изпитат тези ползи”, споделя още д-р Денисова.

Ползи за здравето от чесъна

„Той е част от рода Allium, който също включва лук, шалот, праз и див лук. Някои от другите представители на този род имат някои общи полезни свойства”, казва диетологът Игор Строков.

Коментираният зеленчук се използва в храната в малки количества и съдържа много малко калории, мазнини, протеини и въглехидрати. Лечебният му ефект се дължи на съдържащите се в него ензими и уникални съединения. Една скилидка съдържа:

  • 4 калории
  • протеин: 0 грама
  • мазнини: 0 грама
  • въглехидрати: 1 грам
  • фибри: 0 грама

Чесънът е широко известен със способността си да се бори с бактерии, вируси, гъбички и дори паразити. Алицинът, активният компонент на прясно счукания чесън, има антивирусни свойства и също така е ефективен срещу широк спектър от бактерии, включително мултирезистентни щамове на E. coli.

Алицинът има противогъбично действие свойства, включително срещу Candida albicans, която причинява гъбични инфекции. Антипаразитното му действие помага в борбата с основните чревни паразити, включително Giardia. Това вещество може да помогне за инхибиране на растежа на устойчиви на метицилин бактерии, Staphylococcus aureus, казва още д-р Строков.

Още: Лекар: Ако искате да свалите кръвното и холестерола с чесън, яжте го така

Важно: Информацията е предоставена за справка - тя не замества консултацията с лекар и балансираното хранене. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com