Лекар: Тази храна ще ви избави най-бързо от дъха на чесън

3924
Лекар: Тази храна ще ви избави най-бързо от дъха на чесън
Снимка: iStock

Чесънът е един от най- полезните зеленчуци, но консумацията му има един съществен недостатък – появат на лош дъх, който е упорит и труден за премахване. Яденето на определени храни „веднага“ след това може да помогне за облекчаване на лошия дъх. Този страничен ефект не може да бъде незабавно облекчен дори с миене на зъбите.

Храните, които вече са доказали ефективността си в борбата с чесновия дъх включват маруля, ябълки и мента. Но най-добър ефект се постига благодарение на киселото мляко.

Кисело мляко за премахване миризмата на чесън

„Според ново проучване яденето на кисело мляко е най-добрият начин да се отървете от чесновия дъх. Протеинът, присъстващ в обикновеното пълномаслено кисело мляко, неутрализира миризмата и потиска съединенията на основата на сяра, които причиняват постоянна миризма“, казва руският лекар д-р Татяна Захарова.

Какво ще се случи с черния дроб, ако ядем чесън всеки ден?

Лекарят споделя, че според учените единствено киселото мляко намалява почти всички (99 процента) основни летливи съединения в суровия зеленчук, които причиняват неприятната миризма. Когато са тествани поотделно, мазнините, водата и протеиновите компоненти на киселото мляко също имат дезодориращ ефект върху суровия зеленчук, въпреки че мазнините и протеините работят по-добре от водата. 

„Бяха проведени допълнителни експерименти за промяна на нивото на рН на киселото мляко, за да стане по-малко киселинно. Установено е, че това намалява дезодориращата ефективност на продукта. Това предполага, че всичко е свързано с тези протеини, защото когато промените pH, вие променяте конфигурацията на протеините и способността им да се свързват. Трябва обаче да обърнете внимание на тези протеини. Различните протеини реагират различно на pH. Така че това може да е важен момент, докато разглеждаме други протеини и техния дезодориращ ефект по отношение неутрализиране на чесновата миризма“, казва лекарят.

Изследователите също така са тествали дезодориращия ефект на киселото мляко върху печения зеленчук, за който вече е установено, че съдържа летливи съединения, които причиняват неприятна миризма на суровия зеленчук.

Но в случая киселото мляко неутрализира по-нисък процент от летливите съединения в печения зеленчук в сравнение със суровата му разновидност.

Гръцкото кисело мляко, което има по-висока протеинова стойност от обикновеното пълномаслено кисело мляко, може да бъде най-ефективният начин да се отървете от чесновия дъх.

„Що се отнася до ябълките, винаги съм съветвала да се консумират веднага след консумацията на зеленчука. Същото важи и за киселото мляко“, казва лекарят.

Oще: Лекар разкри какво ще се случи, ако прекалите с чесъна

Важно ! Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com