Лекар: Тези храни предпазват от разширени вени

3589
Лекар: Тези храни предпазват от разширени вени
Снимка: iStock

Появата на разширени вени понякога може да бъдат предотвратена с помощта на здравословна диета: това, което ядете, може да повлияе на вените ви, според руския кардиолог д-р Олег Варфоломеев.

Той изброява храните, които трябва да включите в диетата си. Списъкът с тях включва чиа, къпини, джинджифил, кресон, розмарин, елда и листни зеленчуци.

Храни, които предпазват от разширени вени

Запекът може да окаже допълнителен натиск върху вените в долната част на ректума, което води до образуването на разширени вени. Храни с високо съдържание на фибри, като семената от чиа, могат да подобрят и поддържат храносмилателните функции, предотвратявайки подуването и повишеното напрежение върху краката.

Бабината рецепта за мехлем, който лекува разширени вени

Подобно на боровинките, къпините съдържат флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тази суперхрана може да помогне за укрепване на вените, да подобри здравето на артериите и да предпази от кръвни съсиреци.

Джинджифилът е известен като противовъзпалителна суперхрана за разширени вени. Той помага за подобряване на притока на кръв и разтваря фибрина в кръвоносните съдове. Фибринът кара вените да станат твърди и бучки. Повечето хора имат затруднения с разграждането на фибрина, така че увеличаването на приема на джинджифил може да помогне за предотвратяване на варикоза.

Сокът от цвекло е богат на нитрати, които разширяват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Консумирането на цвекло може да помогне за подобряване и поддържане на кръвообращението по естествен път. Тази суперхрана също така съдържа бетацианин, който може да намали нивата на аминокиселини, които увреждат кръвоносните съдове.

Кресонът е богат на витамин К и високо съдържание на В1, В2, В6, С, Е, манган и каротини. Освен това осигурява хранене с желязо, калций, мед и фибри. Кресонът е смятан за „лекарството на лекарствата“ от Хипократ, бащата на медицината. Особено полезен е за здравето на вените. Пикантният му вкус го прави вкусна добавка към салати, сандвичи и други ястия.

Розмаринът съдържа розмаринова киселина, съединение, което помага за предотвратяване на увреждане на телесната тъкан. Розмаринът стимулира кръвообращението, затова силно се препоръчва при разширени вени. Той е чудесен за овкусяване на супи, картофи или салати.

Елдата е богата на протеини и фибри. Тя е добър източник на антиоксиданта рутин, който може да подобри притока на кръв и циркулацията.

Листните зелени зеленчуци (къдраво зеле и къдраво зеле) са отлични източници на магнезий, който регулира кръвообращението и притока на кръв. Някои други листни зеленчуци, като глухарчетата, са естествени диуретици и могат да помогнат за намаляване на подуването на краката.

Опасни ли са разширените вени за Вас

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com