Лекар: Това е единствената ядка, която е по-полезна печена, отколкото сурова

130397
Лекар: Това е единствената ядка, която е по-полезна печена, отколкото сурова
Снимка: iStock

Ядките са най-полезни, когато се консумират сурови - но това правило има изключение. Една ядка е по-полезна сурова, отколкото печена. Руският лекар д-р Елена Сюракшина разкрива коя е тя.

Ядката, която е най-полезна сурова

Фъстъците са известни със своите антиоксидантни свойства, най-вече благодарение на полифенолите. Тези съединения имат много полезни свойства и служат за предотвратяване на сърдечни заболявания, кръвоносни съдове, ранно стареене, както и някои видове тумори.

Учени: Това е най-добрата ядка за червата

"Изненадващо, печените фъстъци са по-здравословни от суровите. Факт е, че топлинната обработка „активира“ антиоксидантите и те се усвояват по-добре от тялото", казва лекарят.

Но полиненаситените мазнини, намиращи се в излишък в ядките, стават по-податливи на окисление по време на пържене, тъй като структурата на продукта се променя. Това може да доведе до образуването на вредни свободни радикали, които увреждат клетките на тялото. За да не се случи това, трябва да печете ядките минимално и никога да не ги оставяте да прегорят.

"Солените фъстъци имат същите полезни свойства като суровите, но има едно предупреждение. Солените фъстъци съдържат прекомерни количества натрий. Този минерал има способността да предотвратява извеждането на течности от тялото, което впоследствие може да доведе до образуване на отоци и повишаване на кръвното налягане. Ето защо тези, които са предразположени към артериална хипертония, трябва да дадат предпочитание на несолените ядки", допълва д-р Сюракшина.

Как да избираме и да съхраняваме правилно фъстъците?

"Ако купувате пакетирани фъстъци, първо обърнете внимание на датата на производство и срока на годност. Освен това се уверете, че няма дупки или повреди по опаковката и че вътре не е попаднало нещо ненужно. Често има случаи, когато клиентите намират бръмбари и мушици в пакети с ядки", казва лекарят.

Също така експертът съветва винаги да обръщате внимание на цвета. Качествените фъстъци трябва да са яркокафяви (ако са с люспи) и светло кремави на цвят (ако са без люспи). Ако има сив или зеленикав оттенък, това означава, че продуктът е остарял. Уверете се, че няма пукнатини, петна или други повреди по ядките.

Фъстъците трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. Идеалната температура за съхранението им е 15-20 градуса по Целзий. Не ги дръжте на влажни места, тъй като това може да доведе до развитие на мухъл.

Съхранявайте фъстъците само в херметически затворени контейнери. Най-добре е да използвате контейнери или торби с цип. Това ще помогне да се запази свежестта и миризмата на ядката. Фъстъците са склонни да абсорбират миризми от други храни, така че не ги поставяйте близо до лук, чесън или други силно миришещи храни. В никакъв случай не избирайте хладилник за място за съхранение. Може силно да изсуши ядката и да промени нейния вкус и текстура.

Следвайки всички тези прости правила, можете да запазите свежестта и хранителните свойства на фъстъците за дълго време.

Още: Тази ядка сваля холестерола и захарта, възрастните трябва да я ядат всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com