Учени: Това е най-добрата ядка за червата

27366
Учени: Това е най-добрата ядка за червата
Снимка: iStock/Guliver

Ядките имат добра репутация, защото съдържат здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, витамин Е и растителни протеини, но една от тях е изключително полезна за червата. Но ново проучване установява, че те предлагат дори повече ползи за здравето, отколкото предполагаме. Изследванията показват , че бадемите са полезни за червата, подобряват здравето на кожата и дори увеличават физическата издръжливост на тялото.

Бадемите са полезни за здравето на червата

Добре известно е, че фибрите в бадемите поддържат здравето на храносмилането. В 100 гф ядки се съдържат 12,5 гр фибри (жените трябва да приемат поне 21-25 гр фибри на ден, а мъжете – 30-38 гр). Получаването на много фибри не само подобрява чревния транзит, но също така подхранва полезните бактерии, които изграждат здрав чревен микробиом.

Този плод чисти червата и предпазва от атеросклероза

Проучване от декември 2022 г. в American Journal of Clinical Nutrition показва, че фибрите не са единственият фактор, който прави бадемите полезни за червата. По време на изследването учените изследвали как чревните микроби разграждат бадемите, произвеждайки вещество, наречено бутират.

Бутиратът е късоверижна мастна киселина, произведена от чревни бактерии след ферментация на фибри, споделя диетологът Аманда Соседа.

Бутиратът е най-добрият източник на гориво за клетките на дебелото черво и може да играе роля в поддържането на чревната лигавица. Може да подобри здравето на храносмилането чрез намаляване на възпалението, укрепване на чревната бариера и дори облекчаване на стомашно-чревни състояния.

Бадемите са страхотна закуска преди или след тренировка, благодарение на комбинацията от сложни въглехидрати и протеини. Според проучване на Frontiers in Nutrition от януари 2023 г. тези ядки не само подхранват тялото. Учените са стигнали до извода, че те намаляват умората и напрежението по време на възстановяване на мускулите.

Бадемите съдържат няколко ключови хранителни вещества, които помагат за възстановяването на мускулите след тренировка, включително протеини, антиоксиданти и магнезий. Протеинът съдържа незаменими аминокиселини, особено полезни за възстановяване на мускулите. Антиоксиданти като витамин Е, фитохимични полифеноли и флавоноиди помагат в борбата с оксидативния стрес, според диетолога д-р Кристен Уайт.

Проучване от февруари 2021 г. в списанието Nutrients установи , че консумацията на големи количества бадеми (около 56 бадема на ден) е свързана с намаляване на появата на бръчки и неравномерен тен на кожата поради пигментация. При жени в постменопауза, които консумират 20% от дневните калории от бадеми, дълбочината на бръчките намалява с 16% след 24 седмици . Разбира се, не всеки може да яде толкова много бадеми на ден, но това е интересен метод за тези, които се борят със стареенето.

Още: Топ 10 на най-добрите храни за червата на възрастните хора

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com