Лекар: Това е най-вредното сирене

158354
Лекар: Това е най-вредното сирене
Снимка: iStock/Guliver

Сиренето е една от храните, които консумираме ежедневно. Преработеното сирене е удобно за използване като съставка за готвене, но този продукт съдържа много неестествени компоненти и е по-малко здравословен от обикновеното сирене. Това казва руският диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, диетолозите и специалистите от хранително-вкусовата промишленост Александра Разаренова.

Най-вредното сирене

Според нея обикновеното сирене се прави от мляко, а топеното – от мляко на прах. В същото време вкусът на втория продукт се придава от различни добавки, които невинаги са полезни: оцветители, емулгатори, подобрители на вкуса, консерванти и други. При производството на този вид продукт често се използват и трансмазнини, допълни експертът.

Учени разкриха как сиренето влияе на стреса - ще се изненадате

Поради толкова голям брой добавки, преработеното сирене съдържа повече сол, консерванти и мазнини от обикновеното сирене. Прекомерната консумация на топено сирене може да доведе до много проблеми: затлъстяване, висок холестерол, диабет и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Добавките в този продукт също така могат да причинят алергични реакции при някои хора.

Д-р Разаренова съветва топеният продукт да не се разглежда като алтернатива на естественото сирене. Според нея този продукт все пак може да бъде включен в диетата, но в малки количества: не повече от една до две чаени лъжички на ден за здрави хора. Ако човек има някакви диетични ограничения, тогава първо трябва да отиде на лекар, за да получи препоръки, отбелязва диетологът.

Специалистът отбелязва още, че когато избирате топени сирена, трябва да обърнете внимание на тези, които не съдържат трансмазнини. Можете да замените този вид продукт в диетата си с извара или сирене от кашу, допълва още д-р Разаренова.

“За да донесе сиренето полза, а не вреда, трябва да го консумирате в умерено количество. И това е основното правило. Няколко парчета на ден (около 25 гр) ще доставят на тялото ви полезни вещества и бактерии, без да вредят на сърцето и фигурата ви. Твърдите сортове съдържат повече протеини, сол и мазнини от меките сортове като рикота и фета. Имайте това предвид, когато избирате сирене, особено ако имате проблеми със сърцето или кръвоносните съдове”, споделя още експертът.

Oще: Сирене: Учени откриха как влияе на паметта на възрастните хора

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com