Учени разкриха как сиренето влияе на стреса - ще се изненадате

16943
Учени разкриха как сиренето влияе на стреса - ще се изненадате
Снимка: iStock

Учени от Челябинския и Уралския университет разкриха как консумацията на сирене влияе върху стреса. Те се обединиха в необичайно проучване, решавайки да докажат, че диета с този продукт ще помогне на хората да се борят със стреса и посттравматичните разстройства.

Сиренето и влиянието му върху стреса

Олга Цейликман, декан на един от факултетите в Челябинския университет , е сигурна, че тези, които често изпитват стрес, трябва да ядат повече сирене. Като пример тя посочи така наречената средиземноморска диета, която е богата на червени вина и отлежали сирена. Тези продукти според нея, помагат за постигане на стройна фигура, добро настроение и дълголетие.

Сирене: Учени откриха как влияе на паметта на възрастните хора

“Експериментът, както обикновено, беше проведен върху плъхове - нито едно от животните не пострада, но даде на научната общност много нови знания”, казва експертът.

“Първо изнервихме животните, като им позволилихме да усетят миризмата на хищници, а след това ги разделихме на две групи. Едната беше хранена със сирене, а другата - с обикновена храна. В края на експеримента направихме следните изводи: тези плъхове, които са яли сирене от стрес, са имали повече допамин в кръвта си от тези, които не са консулирали тази храна, допълва пще Олга Цейликман.

За изследването експертите решават да използват сирене, което са приготвили сами: без добавки, подобрители на вкуса или заместители. Това е от голямо значение за експеримента. Именно в отлежалото сирене спира процесът на ферментация и производството на аминокиселини - вещества, които според учените влияят върху образуването на допамин, хормона на радостта.

Други ползи от сиренето

В 100 гр сирене има 25 г протеини. Те са отличен строителен материал за мускулите, повишават имунитета, участват в процеса на растеж, развитие и възстановяване на клетките.

Коментираният млечен продукт укрепва зъбите и костите . Около 99% от калция в човешкото тяло се съхранява в костите и зъбите. Други 1% се дължат на запазването на елемента в кръвта и тъканите. Ако в кръвта няма достатъчно калций, тялото го извлича от костите. Това заемане не може да продължи дълго, тъй като костите стават крехки, което означава, че рискът от остеопороза (скелетно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната плътност и повишена чупливост) се увеличава.

Това е една от важните причини, поради които трябва да включите в диетата си храни, съдържащи калций. 100 гр сирене може да осигури дневния прием на калций, тъй като това количество съдържа около 1000 мг. Например твърдите и полутвърдите сортове – пармезан, чедър и гауда – имат повече калций. Сиренето съдържа и витамин D, който помага за усвояването на калция.

В допълнение към калций, протеини и витамин D, сиренето съдържа витамин B12, който участва в образуването на червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки осигуряват доставката на кислород до тъканите и органите.

Коментираният млечен продукт съдържа полезни бактерии, които подобряват чревната микрофлора. Това от своя страна спомага за по-добро разграждане и усвояване на различни хранителни вещества и премахване на токсините от тялото.

Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com