Лекар: Това са често срещани симптоми на рак на маточната шийка - обърнете им внимание!

10271
Лекар: Това са често срещани симптоми на рак на маточната шийка - обърнете им внимание!
Снимка: iStock/Guliver

Ракът на шийката на матката е заболяване, което може да засегне както сред по-младите дами, така и сред по-възрастните. За съжаление, в последно време то е едно от най-често срещаните заболявания сред жените.

За да се предпазите от тази болест, трябва редовно да ходите на гинекологични прегледи – без значение възрастта и дали водите полов живот, или не. При ранна диагностика, този рак може да бъде напълно излекуван.

Вижте кои са признаците, които може да покажат наличие на рак на маточната шийка:

Болка по време на полов акт – болезненият секс може да е вследствие на най-различни неща, но едно от тях е наличието на рак на маточната шийка. Ако до този момент не сте имали болезнени полови контакти, но от известно време имате и то периодично – задължително посетете гинеколога си.

Как да разпознаем реално опасните бенки за нас?

Запек – в повечето случай запекът се свързва с храносмилателната система и много зависи от това с какво сте се хранили предният ден. Но ако от известно време страдате от запек и не свързвате състоянието си с храни, то това може да е признак за рак на маточната шийка. Вирусът, който причинява болестта, засяга и тъканите на храносмилателния тракт, които се намират в малкия таз и това нарушава правилното функциониране на червата.

Кръв в урината – наличие на кръв в урината може да бъде вследствие на най-различни здравословни проблеми, но ракът на маточната шийка е един от тях. Обикновено кръв има при по-напреднал стадий на болестта. Всяко нетипично кървене трябва да ви накара да посетите специалист.

Вагинално течение – то се случва на много жени по различни причини и затова и често не му се обръща достатъчно внимание. Ракът на маточната шийка също може да доведе до вагинално течение, затова ако не знаете произхода му – посетете своя гинеколог.

Кървене по време на секс – при по-напреднала фаза на болестта може да се появи кръв по време на полов акт. Причината за това е, че злокачественото разрастване на клетките и тъканите се дразнят по време на сексуалния акт.

Подуване на ръцете и краката – това е доста необичаен симптом на рак на маточната шийка. И това оплакване също се появява в по-напреднал стадий на заболяването, но може и да е вследствие на доста други болести.

Храни за намаляване на риска от рак

Болки в малкия таз и корема – ракът на маточната шийка може да доведе до болки в корема и малкия таз. Обикновено жените не им обръщат внимание, защото те доста наподобяват болките по време на менструален цикъл. Ако обикновено нямате болезнен цикъл или болките ви се струват по-странни и различни – отидете на преглед при своя гинеколог.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com