Лекар: това са най-честите причини за кръвни съсиреци в урината!

27535
Лекар: това са най-честите причини за кръвни съсиреци в урината!
Снимка: iStock

Изненадващата поява на кръв в урината може да ни изплаши. Ето защо е важно да знаем повече за това явление, неговите възможни причини и последици.

Д-р Едисон Шнайдер изяснява проблема.

Защо урината може да съдържа кръв?

Това е неразположение, характеризиращо се с изменение на цвета на урината заради смесването й с кръв. В зависимост от количеството, времетраенето на симптома и степента на киселинност на урината, е възможно тя да стане розова, червеникава, кафеникава, както и да се появят съсиреци. Има два термина, които определят произхода на този симптом: хематурия и хемоглобинурия. Разликата между тях е количеството на червените кръвни клетки, установено при микроскопска оценка. Възможно е наличието на кръв в урината да се дължи на доста широк спектър причини. Това са в масовия случай прости и лесни за лечение, но също и тревожни, състояния.

Какви са причините за кръв в урината?

Обикновено наличността на кръв в урината е свързано с проблеми в бъбреците, респективно в пикочните пътища. Има обаче и други ситуации, които също причиняват този симптом – например, следните.

Камъни в бъбреците

Този проблем е възможно да изникне на всяка възраст, тъй като е свързан с начина на живот. Когато е източник на кървене, той е придружен от усещане за парене при уриниране, гадене и силна болка в гърба.

Лекар: Това са симптомите, които се проявяват при висок креатин

Инфекция в пикочните пътища

Макар да е по-честа при жените, но мъжете също може да бъдат засегнати от такава инфекция. В този случай кървава урина се появява само, когато инфекцията е напреднала, причинявайки болка при уриниране, усещане за тежест в корема и чести позиви за ходене до тоалетната.

Тумор на пикочния мехур

Такава диагноза е рядка, но е една от причините за кървене при уриниране. Обикновено се свързва с тютюнопушенето и напредналата възраст.

Нефрологични патологии

Хипертонията и диабетът са примери за нефрологични заболявания. Когато те са причината за този симптом, кървенето е минимално и се забелязва само чрез използване на микроскоп при изследване на урина.

Доброкачествена хиперплазия на простатата

Често срещано състояние при мъже над 40 години. В допълнение към кървавата урина, пациентът има трудности при уриниране, както и повишена честота на този процес.

Заразяване от микроорганизми

Някои паразити могат да се заселят в пикочните пътища и също да причинят кървене. Тази хипотеза обаче се разглежда само, ако пациентът е бил на места, където изобилстват такива микроорганизми.

В допълнение към такива по-чести причини, този симптом може да произхожда от гломерулонефрит, сърповидно-клетъчна анемия, бъбречна ангиомиолипома, лупус, уретрит, ендометриоза, употреба на някои лекарства и поради бременност.

Лекари съветват как да се справим с мазните петна в урината

Как се лекува кръвта в урината?

Лечението зависи от причината за кървенето – не може и да бъде другояче. Само след медицински анализ и резултатите от изследванията на урината ще бъде възможно да се постави диагноза. Все пак, независимо от причината, ако потокът на урината е блокиран от кръвни съсиреци, първата мярка ще бъде да се отпуши с помощта на уринарен катетър, който ще измие областта.

В случай на инфекции, стандартното лечение е използването на антибиотици. Ако причината са камъни в бъбреците, евентуално може да се наложи операция за разбиване и отстраняване на камъните. Когато има тумор в простатата, пикочния мехур или бъбреците, трябва да го анализира онколог.

Общо взето, това е всичко, което обикновените хора трябва да знаят относно причините за кръвта в урината. При първите признаци на подобен признак потърсете специалист – той ще даде компетентна оценка. Важното е да избягвате опити за самолечение, както и експерименти с т. нар. „алтернативна медицина“, които може да усложнят решаването на този деликатен и чувствителен проблем.

Внимание! Статията има само информативна цел. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com