Лекар: Това са най-добрите лекове при настинка

17193
Лекар: Това са най-добрите лекове при настинка
Снимка: iStock

При първи признаци на настинка руският лекар Олег Перкушин препоръчва 3 изпитани начина за справяне с тях. Според него най-добрият начин да се справите с първите признаци на настинка под формата на хрема, главоболие и болки в гърлото е чрез консумацията на чай, гореща вана за краката и гаргара със солен разтвор. 

3 начина за лечение на настинка без лекарства

"Чай с малини, мед, джинджифил или лимон  - топлите напитки по принцип са полезни за профилактика на вирусни заболявания и респираторни заболявания. И ако чаят съдържа полезни добавки под формата на лечебни растения, мед и други естествени имуностимуланти, това ще бъде много добре. Медът съдържа много полезни вещества, като калций, магнезий, витамин С, докато малините и лимонът съдържат вещества, които потискат възпаленията в организма. Джинджифилът успешно укрепва имунната система и бързо възстановява силите", казва лекарят.

Сложете това в чая и настинката ще ви подмине

Той препоръчва и гореща вана за краката.

"При хипотермия тази процедура върши истински чудеса: бързо облекчава състоянието, затопля и предотвратява по-нататъшното развитие на болестта. За да избегнете нежелани реакции обаче, е важно да спазвате някои правила: температурата на водата да не е пареща, да правите вана за крака за не повече от 15 минути и да не излизате навън след нея или да оставате боси. Освен това трябва да се помни, че процедурата е противопоказана за хора, които имат температура над 37 градуса", казва специалистът.

Той препоръчва и гаргара с физиологичен разтвор.

"Най-добре е разтворът да се приготви с морска сол, но и обикновената каменна сол ще свърши работа. Основното е да не правите разтвор с твърде висока концентрация на сол. Дори слаб разтвор ще помогне да се спре растежа на бактериите в устата и да се отслаби действието на вируса", казва д-р Перкушин.

Той допълва, че заболяването може да се развие по различен начин при всички хора. Ако на втория или третия ден не настъпи подобрение, трябва да се консултирате с лекар, за да може той да предпише правилното лекарство.

Освен това, ако симптомите на настинка продължават или дори се влошат след седем дни или повече, има вероятност да се развият усложнения като бактериална инфекция. За алармени сигнали могат да се считат следните състояния:

  • рязко влошаване след временно подобрение; например почувствали сте се по-добре на четвъртия ден от настинка и сте се чувствали почти здрави или се възстановявате, но на петия или шестия ден температурата ви рязко скача и/или се появява силна кашлица с гнойни храчки;
  • силна умора, слабост;
  • тежка кашлица с гнойни храчки;
  • изпотяване;
  • болка в гърдите;

"Независимо от това какво причинява дълготрайното персистиране на симптомите на респираторна инфекция, е необходима консултация с лекар, за да се установи причината и да се предпише правилното лечение", допълва специалистът.

Лекар: При настинка яжте тези храни за по-бързо възстановяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com