Лекар: Това са най-добрите семена за възрастните хора

16877
Лекар: Това са най-добрите семена за възрастните хора
Снимка: iStock

Семената спомагат за укрепване на сърдечно-съдовата и нервната система, а също така подобряват чревната функция на възрастните хора. Това споделя руският диетолог д-р Евгений Арзамасцев. Според него най-полезни са слънчогледовите семки.

Най-полезните семена за възрастните хора

"Тази храна съдържа достатъчно количество магнезий, което е полезно за възрастните хора. Подобрява работата на сърдечно-съдовата система, нервните клетки, нервната тъкан, предпазва я от претоварване. Магнезият подобрява и чревната подвижност, с която възрастните хора имат проблеми“, отбелязва експертът.

Лекар: За чист черен дроб пийте отвара от семената на този зеленчук

Освен това семките са добър източник на протеини. Този компонент не винаги присъства в диетата на възрастните хора. Повечето от тях не консумират големи количества месо и други животински продукти. В този случай слънчогледовите семки ще помогнат като допълнителен източник на протеин.

Все пак те не трябва да се разглеждат като пълноценен заместител на други протеинови продукти, уточнява лекарят.

Слънчогледовите семки са източник на здравословни мазнини.

"Растителните мазнини са необходими за подобряване на работата на сърцето и мозъка. Също така за защита на клетките, включително черния дроб. Достатъчното количество мазнини ще помогне за укрепване и предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови заболявания", каза д-р Арзамасцев.

 

Коментираните семки съдържат голямо количество витамин Е - 32,2 mg на 100 g (при норма 15 mg на ден). Това е един от най-важните витамини, тъй като участва активно в много биохимични процеси в нашето тяло. Слънчогледовите семена са богати на витамини от група В (В1 - 1,84 мг на 100 гр продукт, В2, В5, В6, В9).

Суровите семена са богати на ниацин - 100 гр съдържат 8,335 мг ниацин, който осигурява нормалното функциониране на нервната и храносмилателната система и подобрява състоянието на кожата.

Ако се консумират умерено, семките могат да причинят наддаване на тегло. Необелените слънчогледови семки вредят на зъбите и венците. Зъбният емайл страда, променя цвета си, появяват се микротравми на венците.

Хората с гастрит, язва, чревни проблеми и колит трябва да премахнат от менюто си не само пържените, но и семките, които са сурови. Те могат да предизвикат алергична реакция - подуване, кашлица, сърбеж, копривна треска, зачервяване на кожата.

Навикът да се гризат необелени семена е разрушителен за зъбите. „Олющването“ на семената с предните резци или кътници води до изтъняване на емайла, появата на микропукнатини върху повърхността на зъбите. А това от своя страна води до появата на повишена чувствителност и травми, а също така увеличава риска от развитие на кариозни лезии.

Семената и ядките се консумират вече обелени. В никакъв случай не трошете ядки със зъби! И, разбира се, не забравяйте за редовните прегледи и професионалната хигиена - никакви суперхрани не могат да премахнат всички видове плака от труднодостъпните места, да укрепят емайла и да предотвратят развитието на заболявания в оралната кухина, съветва още експертът.

Още: 5 причини да започнете да пиете чай от семената на този зеленчук още сега

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com