Лекар: Това са най-евтините зеленчуци, които отпушват артериите

45311
Лекар: Това са най-евтините зеленчуци, които отпушват артериите
Снимка: iStock

Руският лекар Александра Белова посочи наличните продукти, които подобряват защитата срещу запушване на кръвоносните съдове и инсулт - сред тях са и два евтини зеленчука, отпушващи артериите.

Лукът и чесънът действат като естествени средства, почистващи съдове. Терапевтът ги определя като едни от най-полезните продукти при запушени кръвоносни съдове, тъй като маслата, които съдържат, помагат за предотвратяване на атеросклероза.

Чесънът, по-специално, стимулира производството на азот в тялото, като по този начин подобрява гъвкавостта и еластичността на артериите. Лукът също има подобен ефект. Освен това тези два зеленчука са богати на антиоксиданти, предпазващи клетките и съдовете от увреждане.

Други храни, които пречистват съдовете и отпушват артериите 

Ядките забавят развитието на атеросклерозата. Лекарят отбелязва, че те съдържат фибри, магнезий, полиненаситени мазнини, витамин Е, антиоксиданти - всички компоненти, които предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания.

Спанакът е богат на фолиева киселина. Тя от своя страна предпазва артериите от втвърдяване. Твърдите артерии и съдове не се разширяват добре под притока на кръв, което увеличава риска от запушване.

Лекар: Сокът от този зеленчук е най-добрият лек за артериите и сърцето

Зехтинът понижава холестерола. Благодарение на употребата му се понижава нивото на LDL в кръвта и в същото време се намалява рискът от тези отлагания в съдовете, които водят до атеросклероза.

Ябълките съдържат антитромботични процианидини. Тези вещества имат способността да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, поддържат еластичността на артериите, укрепват стените им. 

Грейпфрутите намаляват количеството липиди в кръвта. Богати на витамин С, те помагат за предотвратяване на високи нива на липиди в кръвта, които са основният риск от атеросклероза. 

Зеленият чай също съдържа процианидини. Подобно на ябълките, той е източник на процианидини, които повишават еластичността на артериите и също така помагат за транспортирането на кислород и хранителни вещества до тъканите, мускулите и органите.

Благоприятният му ефект се дължи на високото съдържание на полифеноли – мощни естествени антиоксиданти. Съставът на зеления чай включва специален вид от това вещество - катехини. Те свързват и премахват свободните радикали, които увреждат клетките и провокират заболявания и стареене на организма, като по този начин ограничават възпалителните процеси. Една чаша чай от 230 ml съдържа 20-45 % полифеноли, 60-80% от които са катехини.

В допълнение към полифенолите, зеленият чай съдържа:

  • витамини: А и С, витамини от група В - поддържат здравето на косата, кожата, функционирането на храносмилателната, нервната и кръвоносната система, регулират нивата на кръвната захар, Р - укрепва кръвоносните съдове, F - поддържа оралното здраве, витамин К - подпомага бъбреците и метаболизма на веществата;
  • микроелементи: флуор, калций (до 5 mg на 1 g чаено листо), цинк, калий (до 20 mg), мед, желязо, магнезий (до 2 mg);
  • 20 вида аминокиселини, включително гама-аминомаслена киселина, която стимулира мозъка, и глутаминова киселина, която е необходима за възстановяването на нервната система;

Още: Учени разкриха какво се случва с артериите, ако пиете по 3 чаши кафе на ден

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com