Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

4459
Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци
Снимка: iStock

Сърдечно-съдовите заболявания в това число и кръвните съсиреци убиват милиони хора всяка година. Коренът от хрян може да подобри качеството на кръвта и да помогне на сърцето да запази нормалмата си функция възможно по-дълго, според руския лекар Никита Котов.

Зеленчукът, който предпазва от кръвни съсиреци

“Хрянът съдържа витамин К, който помага за подобряване на кръвообращението и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че именно витамин К най-много помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци”, коментира д-р Никита Котов.

Кардиолог: Първите симптоми на кръвни съсиреци се появяват в тези части на тялото

“Разбира се, сърдечно-съдовите заболявания трябва да се лекуват под постоянен лекарски контрол. Но има много продукти, които се препоръчват за превенция. Един от най-ефективните е коренът от хрян. Това растение, в допълнение към високата си концентрация на витамин К, съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които намаляват възпалението и подобряват сърдечната функция. В крайна сметка възпалителните процеси доста често стават причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Хрянът съдържа и витамин С, който помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове и подобряване на тяхната еластичност. По този начин редовната консумация на хрян намалява риска от развитие на атеросклероза и хипертония”, допълва експертът.

Лекарят пояснява, че дневният прием на хрян е една до две супени лъжици на ден. Ако вкусът е неприятен и не можете да консумирате корена с храната, можете да приготвите запарка: залейте посоченото по-горе количество хрян с чаша вряла вода, оставете за 20 минути и изпийте.

“В същото време трябва да внимавате, когато използвате сосове, които съдържат хрян. Първо, невъзможно е точно да се определи количеството на този конкретен продукт. На второ място, сосовете често съдържат захар, сол, синтетични консерванти и подобрители на вкуса, които са вредни за здравето”, допълва още експертът.

“Като цяло редовната употреба на хрян подобрява тонуса на тялото, изпълва с енергия и укрепва тялото. Веществата, съдържащи се в растението, помагат в борбата с настинките, предотвратяват ги и осигуряват добра профилактика. В случай на хипотермия, за да се предотвратят настинки, се препоръчва да се прилагат лапи от хрян върху стъпалата и краката. В допълнение, хрянът може да нормализира кръвообращението в тялото, като по този начин допълнително ви дава повече енергия и подобрява цялостното здраве”, казва специалистът.

Етеричните масла, съдържащи се в корена на растението, насърчават отхрачването на храчките. Като лекарство за кашлица, народните лечители препоръчват използването на хрян с мед: смесете ситно настърган хрян с мед в равни пропорции и дайте на пациента два или три пъти на ден пълна чаена лъжичка. А сокът от пресни корени се използва като диуретик, казва още лекарят.

Лекар: Този есенен плод топи кръвни съсиреци и сваля захарта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com